CRVENA INICIJATIVA BEOGRADA

Crvrena zastavaCrvena inicijativa Beograda – CI(b) je marksističko-lenjinistička grupa koja istražuje nove perspektive klasne politike u cilju stvaranja platforme za izgradnju revolucionarne organizacije proletarijata i svih onih koji su eksploatisani i potlačeni.

CI(b) se organizuje na principu demokratskog centralizma, koji podrazumeva potpunu slobodu rasprave i podsticanje kritičnosti i samokritičnosti, uz odgovornost svake članice ili člana da poštuje zajednički donete odluke, što je suprotnost vladajućoj buržoaskoj nedemokratskoj politici koja promoviše liderstvo, privilegije, klike i poslušništvo.

CI(b) svoje delovanje zasniva na istorijskim iskustvima radničkih borbi, naprednog pokreta, antifašističkog otpora i revolucionarnih dostignuća od 19. do 21. veka, kako na području Beograda i Srbije, tako i na prostorima nekadašnje Jugoslavije, Balkana i čitavog sveta.

CI(b) smatra da su decenije restauracije kapitalizma u bivšim socijalističkim zemljama dovele do pogubnih demografskih, socijalnih, ekonomskih i civilizacijskih posledica po stanovništvo tih zemalja. Istovremeno, ekspanzija „neoliberalizma“, odnosno globalno jačanje diktature kapitala, donela je drastično produbljivanje bede i nejednakosti svuda u svetu, uz rast opasnosti od svetske ekološke katastrofe i ugrožavanje samog opstanka čovečanstva.

CI(b) takođe smatra da je ofanziva krupnih saveza monopolskog finansijskog kapitala u cilju kontrolisanja svetskih resursa i tržišta, koja se predstavlja bilo kao „globalni rat protiv terorizma“ bilo kao „integracija u međunarodnu zajednicu“, još jedna brutalna manifestacija imperijalističke podele sveta i vođenja imperijalističkih ratova, koja žrtvuje čitave narode interesima šačice kapitalista, a sistematski podstiče nacionalne, rasne i verske sukobe, i pojačava različite oblike diskriminacije i ugnjetavanja.

CI(b) se zalaže za solidarnost u otporu svih koji su u kapitalističkom poretku eksploatisani i potlačeni, odnosno za borbeno jedinstvo proletarijata i širih slojeva radnog naroda protiv tendencija pogoršanja položaja radništva i različitih mera povećavanja eksploatacije, protiv privatizacije, otpuštanja i nezaposlenosti, protiv imperijalizma, protiv zavisnosti u odnosu na imperijalističke centre, služenja u imperijalističkim ratovima i integracija u EU i NATO, protiv obespravljenosti žena u društvu, u porodici i na radnom mestu, protiv svih oblika polne i rodne diskriminacije, protiv nacionalne i rasne diskriminacije i ugnjetavanja, protiv šovinizma, rasizma i fašizma, protiv komercijalizacije zdravstva, školstva i drugih javnih usluga, protiv primata profita nad interesima očuvanja prirodne sredine i zdravlja.

CI(b) smatra da je putem organizovanja otpora diktaturi kapitala, i kroz internacionalno povezivanje različitih inicijativa koje organizuju takav otpor na prostoru Balkana i u svetskim okvirima, moguće razviti i političke snage za revolucionarno rušenje kapitalističkog sistema i uspostavljanje socijalističkih odnosa, koji su preduslov za stvaranje slobodne zajednice ravnopravnih ljudi.

Advertisements

One thought on “CRVENA INICIJATIVA BEOGRADA

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s