Linija ★ 18 // Nova vlada / Kartice / Poljska / Alp

VRIJEME JE ZA OTPOR!

izbori16Iako su još svježa sjećanja na prošle izbore i prošlu vladu isti akteri nam opet prodaju muda pod bubrege. Opet su im svima usta bila puna demokracije i gluposti o građanskim obavezama kako moramo izaći na izbore i kako je to jedini način da se naš glas čuje. Ubrzo nakon što su izbori završili krenulo se u tajne sastanke i pregovaranja i nas se više ništa nije pitalo. Kako to nema nikakve veze s demokracijom pokazuje i prošla vlada na čijem čelu je bio korporacijski čovjek za kojeg nikad nismo ni čuli iako je HDZ s njime bio u kontaktu puno prije. Koliko je kratko vlada i koliko štete napravila za prošlu vladu može se reći da je bila jedna od najgorih vlada. Na telefonskim sjednicama vlade brisala su se strateška poduzeća, prodao se Končar, pravo na eksploataciju nafte i plina u Slavoniji dobile su strane multinacionalke, poticaji su se davali poduzetnicima, dok su se naša prava htjela rezati itd. O tome nije bilo „javne diskusije“ niti se razmišljalo o interesima hrvatskog naroda jer se služilo kapitalu. Takva kriminalna vlada to sve ne bi mogla raditi da nije imala opoziciju istu sebi. Opozicija, naravno, nije kritizirala ove mjere, nego im je čak i davala podršku. Sada smo opet tjednima bili prisiljeni gledati lakrdiju zvanu parlamentarna kampanja u kojoj nam je opet svatko mogao obećavati i lagati koliko je htio. Novost je jedino bila što smo ovoga puta imali priliku gledati debate po američkom modelu čelnika HDZ-a i SDP-a u kojima nismo čuli baš ništa. Niti ovi izbori nisu donijeli ništa novo jer se nastavilo s dosadašnjom politikom pogodovanja kapitalu što, uostalom, glavni akteri niti ne skrivaju. Umjesto izlaženja na izbore i očekivanja da će se stvari mijenjati glasovanjem, vrijeme je da sami stvorimo alternativu i vlastitim angažmanom pružimo otpor ovom nenarodnom sistemu.

#CRO#YouSponsorCapital

cro-karticaUskoro ćemo svi moći ići besplatno na godišnji odmor u Hrvatskoj? Bar nam tako obećavaju vlada i režimski mediji. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Pa i nije istinito. Radi se zapravo o projektu CRO-kartice. S tom karticom bismo mogli „besplatno“ koristiti usluge domaćih ugostitelja, a cijela stvar služi tome da se ojača domaći turizam. Poslodavci koji to žele mogu uplatiti radnicima određeni iznos, a država isti iznos vrati poslodavcima. Radnici onda mogu ići na godišnji odmor u pred ili postsezoni, ali samo ako im poslodavac da pravo na godišnji odmor, što je sada više iznimka nego pravilo. Osim toga, radnici mogu ta sredstva trošiti samo kod domaćih privatnih ugostitelja. Ali CRO-kartica nije nikakav poklon. Već postoji nešto što se zove regres za godišnji, samo se to danas više ne isplaćuje. Osim toga, regres je uglavnom keš, a kartica je zapravo bon, slična bonovima koji mnogi poslodavci ilegalno isplaćuju za hranu itd… Da zaključimo što je Cro-kartica: država je najprije privatizirala radnička odmarališta koja su se koristila za godišnje odmore, a sada poklanja javni novac privatnim ugostiteljima da prime radnike u postsezoni. I to sve na trošak regresa na koji su ionako nekad svi imali pravo. Radnici su tako dvaput izgubili, a država koja ne želi spašavati firme u svojem vlasništvu poklanja privatnim hotelima javni novac. A najgore u svemu je što se to ionako odnosi samo na mali dio „radnika“, odnosno samo na one bogatije s boljim radnim mjestima kojih je ionako sve manje. Najveći dio radnika ni ne zna što je godišnji osim ako ih na njega pošalju „prisilno“ kada im uništavaju firmu.

NOVI LOV NA VJEŠTICE U POLJSKOJ

poljskaPovijest uporno ponavlja isto: uspostava kapitalističkih odnosa i razvoj opresivnog patrijarhalnog režima počiva na sustavnoj eksploataciji žena. Ona se manifestira uvijek na isti način: kroz opresivno uništavanje kontrole koje žene imaju nad vlastitom reproduktivnom funkcijom. Kapitalistička klasa zaodjenuta u mitologiju prokreacijskih mitova i često u sprezi s Crkvom, pod svaku cijenu želi uspostaviti kontrolu nad ženskim tijelom ne bi li kontrolirala demografska kretanja i reprodukcije radne snage prema interesima kapitala. Nova runda udara na žensko tijelo u posljednje vrijeme vidljiva je u Poljskoj zahvaljujući organiziranom otporu žena prema tim brutalnim politikama. Naime, na tisuće žena izašlo je na ulice u nizu poljskih gradova – u Varšavi, Krakovu, Gdanjsku, Wroclawu i drugdje. Generalni štrajk žena nazvan Crni ponedjeljak, organiziran po uzoru na opći štrajk žena na Islandu iz 1975., bio je jasan odgovor na pokušaj potpune kontrole reproduktivnih funkcija žene od strane poljske države. Naime, u Poljska je postojao pokušaj potpune zabrane abortusa koju je pokrenula konzervativna grupa bliska Crkvi okupljena u inicijativi „Stop abortusu“. Iako Poljska uz Irsku već ima najrigidniji zakon o abortusu u Europi, koji pobačaj dopušta samo u tri slučaja: kada je trudnoća posljedica silovanja, kada ona ugrožava život ili zdravlje žene i kada se u ranom stadiju trudnoće utvrde ozbiljne malformacije ploda. Barbarski prijedlog konzervativaca dogurao je do poljskog parlamenta a zagovarao je ideju potpune zabrane pobačaja bez iznimke što uključuje zabranu prekida trudnoće kao posljedice silovanja pa i incesta čime se nasilnici stavljaju pod zaštitu države. Također, sporni prijedlog Zakona kriminalizira žene i zbog spontanog pobačaja, a planirane kazne za abortus u bilo kojem obliku, prema prijedlogu iznosile bi 5 godina zatvora za žene te također zatvorsku kaznu za liječnike. Generalni štrajk žena Crni ponedjeljak djelom je doprinio odbacivanju ovog kriminalnog prijedloga, ali i afirmirao, gotovo zaboravljeno, temeljno načelo borbe radničkog pokreta s početka 20. stoljeća – generalni štrajk. Dok se početkom stoljeća generalni štrajk podrazumijevao pripremu terena za revolucionarnu borbu rušenja kapitalističkog poretka. U ovom slučaju ta je metoda korištena tek kao kratkoročna poluga pritiska prema vladi te unutar nje žene su propustile eksploataciju vlastitog tijela antagonizirati prema zahtjevima kapitalističke proizvodnje.

SLOBODA DRUGU ALPU

alpSvakome tko je imalo svjestan toga u kakvom svijetu neslobode živimo jasno je da su režimi diktature kapitala spremni na najtežu i najbrutalniju represiju protiv svakoga tko podigne svoju glavu i izrazi želju za slobodom. Među takvim režimima osobito se ističe turski, koji koristi neke od najsvirepijih metoda. Sve to dobro je pokazano uhićenjem druga Alpa Altınörs, beskompromisnog revolucionara i istaknute ličnosti demokratskog pokreta u Turskoj. Alp je novinar koji je svojim pisanjem godinama razotkrivao zločine turskog režima i bivši profesor samoorganiziranog Narodnog sveučilišta koji je besplatno obrazovao mase, ali on je prije svega borac za pravdu. Posljednje dvije godine služio je kao zamjenik predsjednika Narodne demokratske partije, jedine legalne opozicijske stranke u Turskoj koja osvaja 6 milijuna glasova. Sredinom rujna, specijalna policija upala je u njegov dom u Ankari i otela ga. Od tada leži u zatvoru turskog režima bez mogućnosti da se brani. Zajedno s još 12 osoba optužen je zato što je organizirao sprovod žrtvama smrtonosnog napada na svoju partiju prošle godine, u kojem je poginulo preko 100 ljudi, a još 500 je teško ranjeno. Službeno se „ne zna“ tko je počinio napad, ali u Turskoj malo tko sumnja da iza bombaša samoubojica stoje upravo tajne službe turskog režima. Alpov je „krimen“ to što je razotkrivao zločine turskog režima. Kao nagradu za svoju borbu za demokraciju proglašen je „teroristom“. Zločini diktature kapitala neće biti zaboravljeni i neće ostati neosvećeni. Sloboda za druga Alpa! Živjela sloboda i demokracija!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: