Neće proći – protest Antifašističke kampanje

Antifašistička kampanjaGrađanke i građani, aktivisti mnogih pokreta, sindikata, udruženja građana i antifašističkih organizacija, okupljeni u Antifašističku kampanju, pozivaju vas na protest protiv fašizma kojim ćemo sprečiti nacistički marš najavljen za 11. oktobar 2008. godine.

Tog dana neonacističke organizacije „Krv i čast“ i „Nacionalni stroj“ planiraju da izvedu svoj marš u Beogradu, slično kao i 7. oktobra prošle godine u Novom Sadu.

Ova lica koja već godinama u Srbiji organizuju memorijalne koncerte u čast rođendana Adolfa Hitlera i drugih nacistističkih zločinaca, pokušaće da paradiraju ulicama našeg grada, sakriveni iza naziva „Srpski marš 2008“. Najavili su da će se u subotu, 11. oktobra u 17h okupiti na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Antifašistička kampanja poziva čitavu javnost da se zajedno suprotstavimo neonacistima i sprečimo ih u nameri da otvoreno deluju i propagiraju fašističku ideologiju, pokušavajući da šire strah među svima koji ne dele njihove anticivilizacijske ideje, zasnovane na rasizmu i mržnji.

Apelujemo na čitavo društvo i odgovorne institucije da aktivno podrže antifašističku kampanju i na taj način pošalju poruku da se ne tolerišu održavanje fašističkih manifestacija, koje vređaju ne samo opšte civilizacijske norme, već i ogromne žrtve koje je naš narod podneo tokom Drugog svetskog rata.

Antifašistička kampanja organizovaće protest protiv fašizma u subotu, 11. oktobra, na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, s početkom u 16 časova. Protest će imati nestranački i opštenarodni karakter.

Mirnim i dostojanstvenim protestom, uz učešće kulturnih stvaralaca i drugih javnih ličnosti, pokazaćemo pravo lice Beograda, grada slobodarskih i antifašističkih tradicija.


Beograd, 6. oktobar 2008. godine

*   *   *

Saopštenje Antifašističke kampanje povodom jučerašnjeg skupa


Neće proći!Antifašistička kampanja iskazuje zahvalnost svim građankama i građanima Beograda i Srbije, kao i uglednim govornicima i drugim javnim ličnostima, koji su, uprkos spekulacijama medija da okupljanje neće biti bezbedno, učestvovali u mirnom i dostojanstvenom antifašističkom skupu „Neće proći“.

Skup Antifašističke kampanje je pokazao da fašističke bande nikada neće marširati Beogradom, i predstavlja modus za javno manifestovanje budućih aktivnosti brojnih manjinskih grupa koje su u Srbiji skrajnute i diskriminisane. Institucije države ne mogu više nikada da sprečavaju građanske inicijative pod izgovorom problema bezbednosti, jer u 21. veku nije prihvatljiv strah od fašističkog uličnog nasilja. Takođe, pouka ovog skupa je da društvena reakcija mora biti adekvatna, kako bi se jasno stavilo do znanja da organizacije koje propagiraju nasilje i fašističku ideologiju neće biti tolerisane.

Antifašistička kampanja će i u budućnosti pokretati beskompromisne akcije u cilju zaštite svih građanki i građana Srbije koji budu bili ugroženi, utičući na čitavu društveni zajednicu tako da za svoj prioritet postaviti odbranu osnovnih civilizacijskih tekovina i interesa obespravljenih.

NISU PROŠLI, NI JUČE NITI ĆE SUTRA!


Beograd, 12. oktobar 2008. godine

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: