O nama

Crvena akcija / Crvena inicijativa je komunistička organizacija nastala 2020. ujedinjenjem Crvene akcije iz Hrvatske (osnovana 2008.) i Crvene inicijative iz Srbije (osnovana 2002.). Odluka o ujedinjenju proizlašla je iz sljedećih zaključaka:

1) Globalni sistem kapitalizma ostaje ključna prepreka ljudskom oslobođenju te prijeti nepopravljivim uništenjem životne sredine, pa onda i dovodi u pitanje osnovne preduvjete opstanka čovječanstva. Ključni uzrok toga što Svijet i dalje živi u kapitalizmu je nedostatak ili nedovoljna snaga pokreta koji bi omogućio revolucionarnu promjenu načina proizvodnje. Izgradnja i jačanje tog pokreta zadatak je svih grupa i pojedinaca koji teže oslobođenju od eksploatacije i spašavanju planete od uništenja.

2) Na Balkanu, nacionalizam ostaje glavni instrument vladajućih snaga protiv ljevice i revolucionarnih demokratskih i socijalističkih promjena. Nacionalizam ne može biti instrument oslobođenja poluotoka ni bilo koje zemlje pojedinačno. On je uvijek instrument održavanja međusobnih sukoba između balkanskih naroda i zavisnosti cijele regije od imperijalističke metropole. Progresivne promjene mogu biti samo zajedničke, uz poštovanje ravnopravnosti svakog od naroda. Stoga pristupamo formiranju jedne zajedničke organizacije koja djeluje u više zemalja. To uključuje zajedničko strateško i ideološko rukovodstvo, dok taktičke odluke ostaju na razini organizacija u pojedinim zemljama.

3) Komunistička organizacija nije sama sebi svrha, nego mehanizam za izgradnju kadrova i jačanje borbi. Komunisti/kinje ne popuju i ne ratuju na ljevici, nego se stavljaju u prve redove svih progresivnih borbi u svojim lokalnim sredinama i rade na njihovom udruživanju s drugim borbama u jedan revolucionarni smjer. To uključuje sve socijalne borbe radničke klase i sve borbe protiv nacionalnog, rasnog, rodnog, seksualnog i drugog potlačivanja. Stoga se naša organizacija primarno bavi jačanjem takvih borbi u sredinama u kojima djeluje, a ne sama sobom.

4) Komunizam je suprotan svakom dogmatizmu i fetišu pojedinačne taktike. Sve metode borbe mogu biti potencijalno legitimne, bile one legalne ili drugačije, ako koriste razvoju progresivnih borbi. Također, komunistička organizacija ne može živjeti u prošlosti i voditi izgubljene ratove socijalističkih država i pokreta iz prošlog stoljeća, ali se treba suprotstaviti antikomunističkoj propagandi – s ljevice ili s desnice – jer je glavna svrha takve propagande demobilizacija revolucionarnog pokreta.

Nova organizacija ubuduće će djelovati pod zajedničkim imenom Crvena akcija/Crvena inicijativa, a njezine članice nastojat će biti ključni akteri svojih lokalnih progresivnih borbi te uz to graditi zajednički regionalni revolucionarni pokret s ciljem promjene društvenog uređenja. Nadamo se da ćemo u tom djelovanju pronalaziti nove drugarice i suborce.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: