SOLIDARNO PROTIV BURŽOASKE SOLIDARNOSTI

Protiv predsednika i celokupnog štrajkačkog odbora fabrike „Metal sistemi – tehnika“ podnesena je krivična prijava od strane kompanije „Vaker Nojsen“ iz Austrije.

Radnici „Metal sistemi – tehnika“ su bili u štrajku od 24. februara do 23. marta 2010. godine, tražeći isplatu sedamnaest zaostalih zarada. Prilikom štrajka blokiran je ulaz u krug fabrike. Prostorije „Metal sistemi – tehnika“ nalaze se u krugu nekadašnje fabrike lanaca u Kragujevcu, koja je privatizacijom rasparčana i uništena. U istom fabričkom krugu, u svojstvu zakupca, radi i pogon kompanije „Vaker Nojson“. Još za vreme trajanja štrajka vlasnici austrijske kompanije su ucenjivali i vršili pritisak na radnike i javno mnjenje da će povući svoje „investicije“ iz Srbije ukoliko se štrajk nastavi.

Država Srbije je, sa svoje strane, vlasniku „Metal sistemi – tehnika“ dodelila sredstva iz Fonda za razvoj, čime su isplaćene zaostale zarade i štrajk okončan.

Sada, međutim, vlasnici kompanije „Vaker Nojson“ tuže celokupan štrajkački odbor i od njegovog predsednika traže odštetu u iznosu od 17.000 eura!

Pored očiglednog pritiska na radnike, koji se usuđuju da traže osnovna prava, ovim potezom se stvara opasan presedan koji može rezultovati poništenjem prava na slobodu okupljanja i mišljenja, jer se uvek može pojaviti neki kapitalista koji tvrdi da su mu poslovni interesi ugroženi.

Zbog toga pozivamo sve snage koje žele da brane radnička prava, kao i sve slobodoumne pojedince/ke da dignu glas protiv ove nečuvene mere, kojom buržoazija potvrđuje međusobnu solidarnost protiv radništva.

Radnici i radnice sa prostora bivše Jugoslavije su kroz ratove i privatizacije osiromašeni i opljačkani, a današnji poslodavci i vlastodršci žele da oduzmu pravo i na štrajk.

Ne dozvolimo da nam profiteri, mešetari i tajkuni zapuše usta!
Borimo se za svoja prava, borimo se za svoje živote!
Padaj silo i nepravdo!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: