Radnice Trimota počele s prosvjedima

Tekstilna industrijaOvih dana sve je u znaku prosvjeda radnica koje traže isplate zaostalih plaća. Tako su se, nakon radnica Kamenskog, pobunile i radnice imotske tvornice tekstila Trimote. Punih pet mjeseci nisu primile mizernu plaću od oko 1000 kn a u tvornici se ne proizvodi već dva mjeseca iako narudžbe još uvijek stižu. Ovoj situaciji je kumovao kriminalni stečaj, u kojem su dugovanja koja je poduzeće imalo od prije nekim čudom još više narasla (umjesto da se ti dugovi riješe) i jedini spas je investicija od tri milijuna kuna, kojom bi država isplatila plaće i tako pomogla poduzeću kojeg su njenim nemarom opljačkali.

Jedan od glavnih krivaca za takvo stanje je Josip Vranešić, koji u vrijeme dok je obnašao dužnost v.d. direktora tvornice od države dobio desetke milijuna kuna, koji nisu uloženi u tvornicu, nego su „nestali“. No državu za to nije bilo briga, te se na pozive radnika da pošalju inspekcijske nadzore u tvornicu jednostavno oglušila.

Ako do pomoći države ne dođe, pokrenuti će se novi stečaj, ovog puta s likvidacijom. Jasno je što to znači za oko 200 radnica, kojima nikako nije jasno zašto se njihovoj tvornici ne želi pomoći. Ističu kako posla ima, no one nemaju ni sirovine s kojom bi radile. Prozivaju državu da odugovlači s uplatom te da zbog toga propadaju ugovoreni poslovi. S druge strane, država očito nema interesa da pomogne tvornici koja cijelo vrijeme uspješno radili, jer je do sada već 10 puta pokušala prodati Trimotu. Čini to, misle radnici, vođena logikom: uništi pa rasprodaj.

Crvena akcija podržava zahtjeve radnica Trimote u njihovom štrajku za isplatu zaostalih plaća. Smatramo kako bi najbolje rješenje za ovu tvornicu, koja neprestano proizvodi i neprestano „gubi“ novce, bilo predati je radnicama, koje bi sigurno najbolje upravljale svojim poduzećem.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: