Prvo izdanje Crvene inicijative: Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma

Za potrebe izdavačke delatnosti Crvene inicijative, u avgustu 2011. godine formirana je biblioteka „Crvene knjige“. U okviru izdavaštva Crvene inicijative, koje se realizuje objavljivanjem knjiga i drugih publikacija o pitanjima koja se odnose na položaj radništva i perspektive njegove emancipacije, biblioteka „Crvene knjige“ ima za cilj da donese nova izdanja radova klasika marksizma-lenjinizma, kao i drugih dela od značaja za teoriju, istoriju, revolucionarnu političku praksu i kulturnu delatnost međunarodnog radničkog pokreta.

Prvo izdanje ove biblioteke je knjiga Vladimira Iljiča Lenjina Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma. Ovde prenosimo belešku redakcije biblioteke „Crvene knjige“ uz to izdanje.

* * *

Poslednje štampano izdanje Lenjinovog dela Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma na srpskohrvatskom jeziku objavljeno je pre više od trideset godina. U tom periodu, ne samo da nisu zastarele osnovne teze kojim je Lenjin još 1916. godine nastojao da pokaže vezu između faze u razvoju kapitalizma u kojoj prevlast preuzima finansijski kapital, izbijanja svetskih ratova i neizbežnosti proleterske revolucije, već su one dodatno potvrdile svoju aktuelnost. Kratko je trajao trijumfalizam buržoaskih propagandista iz 1989. godine, koji su pohitali da proglase kako je dokazano da „kapitalizam nema alternativu“, i da je sa socijalističkim projektom definitivno završeno.

Protivrečnosti kapitalizma su, u međuvremenu, samo još više došle do izražaja. Svedoci smo njihove kulminacije u zbivanjima koja pogađaju najznačajniji centar imperijalističkog sistema, Sjedinjene Američke Države, koje su se uplele u niz agresivnih — navodno antiterorističkih — ratova posle 2001. godine, i u kojima je započela svetska ekonomska kriza 2008. godine. Rešenje tih protivrečnosti ne leži u kozmetičkim reformama ili moralističkim apelima, već u organizovanoj međunarodnoj antikapitalističkoj borbi radništva i drugih obespravljenih masa; političkoj borbi koja će, u savremenim uslovima, nastaviti revolucionarni proces koji je zaustavljen nakon velikih postignuća u XX veku.

U periodu koji obeležava gotovo opšta idejna konfuzija, na realne potrebe za formulisnjem strategije borbe protiv kapitalističkog sistema eksploatacije i ugnjetavanja često se odgovara nazadnim, nenaučnim i zbunjujućim pokušajima objašnjenja procesa imperijalističke globalizacije i aktuelne krize imperijalizma, pokušajima koji neretko svoje ishodište imaju u različitim mračnjačkim teorijama zavere ili postmodernističkim relativizacijama. Nasuprot njima, marksistička shvatanja imperijalizma, za čije je teorijsko utemeljenje bila ključna pojava Lenjinove nevelike knjige Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma, predstavljaju metodično nastojanje za postizanjem pouzdanog saznanja o načinu formiranja i funkcionisanja imperijalističkog poretka, kao i kritičku osnovu strategije njegovog rušenja i revolucionarnog uspostavljanja humanijeg društva.

Zbog toga smo smatrali da je bitno da se danas, kada borbeni otpor imperijalizmu predstavlja pitanje od životnog značaja za sve veći broj ljudi širom sveta, ova knjiga ponovo pojavi pred čitaocima i čitateljkama.

Lenjinov Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma preveo je revolucionar Ognjen Prica tokom tamnovanja u sremskomitrovačkom zatvoru, u prvoj polovini 1930-ih. Taj prevod je kasnije više puta štampan, uz redakturu Zvonka Tkalca, a zatim i Instituta za međunarodni radnički pokret iz Beograda. U ovom izdanju, taj prevod donosimo sa neznatnim dopunskim redaktorskim intervencijama u pravcu njegovog osavremenjivanja.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: