Antifašist u Srbiji na meti države

Sloboda ZekiParalelno s rehabilitacijom četničkog vođe Draže Mihailovića država Srbija krenula je u obračun s antifašistima. Uspostavljajući i formalno kontinuitet s nacionalističkom ideologijom, a samim time i s njenom praksom, srpska buržoazija dobila je još jedno sredstvo kako bi se riješila svojih klasnih neprijatelja. Pod optužbom da je uvrijedio vrhušku Srpske pravoslavne crkve i u materijalnoj nemogućnosti da plati kaznu koju mu je sud izrekao, antifašist Zoran Petakov dobio je rješnje o izdržavanju zatvorske kazne.

Država Srbija stala je u obranu svoje ideologije i svojih apologeta nakon što je Petakov javno kritizirao pravoslavni kler za raspirivanje nacionalizma i za suradnju s otvoreno fašističkim grupama. Takva praksa, kojoj je otvoren put povijesnim revizionizmom, gdje se antifašističko djelovanje kažnjava zatvorom, a nacionalističko brani, u interesu je buržoazije koja pribjegava sve represivnijim metodama što je njena pozicija poljuljanija i za to traži ideološku legitimaciju. U tom kontekstu valja gledati i sve značajniju ulogu klera i njenog sve tješnjeg povezivanja s buržoazijom. Kao glavni zagovaratelj postojećeg stanja, odnosno održavanja postojećih društvenih odnosa, i kao nosilac reakcionarnih ideja, kler uživa posebnu zaštitu buržoazije tako da ovakva obrazloženja suda postaju sasvim jasna: „vladika Irinej je besprekorna ličnost i uvreda njega predstavlja uvredu za sve hrišćanske pravoslavne vernike.“

Ovakva presuda samo je potvrda da je kapitalizam sve slabiji i da antifašizam na pravim temeljima predstavlja realnu opasnost po sistem. Naša dužnost je stati uz drugove na meti režima! Presuda Petakovu presuda je svim antifašistima u Srbiji!

Crvena akcija uz Zeku!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: