Crvena akcija uz radnike RIZ-a u prosvjedu

Radnici čitaju Radničke vijestiJutros su članovi Crvene akcije posjetili radnike RIZ Odašiljača, koji već drugi dan prosvjeduju ispred pogona svoje tvrtke, kako bi im dali podršku i kako bi iz prve ruke doznali i prenijeli priču koja se u medijima iskrivljuje. Radnici su u prosvjed krenuli u ponedjeljak ujutro, a razloga za prosvjed imaju mnogo.

Prosvjed je pokrenula suspenzija 11 radnika i predstavnika radnika koji su pod istragom zbog “štetnih djelatnosti” u proteklih nekoliko mjeseci te su im jučer zaštitari zabranili ulazak u tvornicu. Zaštitare je postavila nova uprava koja je, kako doznajemo od radnika, nelegalno i nasilno postavljena u noći sa subote na nedjelju od strane Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). “Po noći su ušli unutra, razbili vrata i zauzeli prostorije. Kada smo jučer ujutro došli dočekali su nas zaštitari i nova uprava.” kažu radnici. “Nećemo priznati ovu ilegalnu upravu i biti ćemo ovdje dok ne odu ili dok ne dobijemo otkaz. Ova uprava nije upisana ni na Trgovačkom sudu.” Doznali smo da u trenutku našeg razgovora u upravi sastavljao popis radnika koji će biti otpušteni ako sutra ne prekinu štrajk.

Ovo nije prvi puta da AUDIO postavlja svoje ljude u vodstvo RIZ-a. Nakon prosvjeda sredinom lipnja pred AUDIO-m, dvije članice nadzornog odbora bile su prisiljene dati ostavku. AUDIO je tražio izvanrednu skupštinu kako bi se imenovala dva nova člana nadzornog odbora i promijenila uprava.

[Radnicima smo podijelili Radničke vijesti] Radnici također zahtijevaju da im država isplati povrat sredstava iz SAD-a zamrznutih za vrijeme rata, na koji su čekali pet godina. “88 milijuna kuna vraćeno je iz SAD-a. Pet godina država je čekala s isplatom tog novca. U trenutku isplate novac nam je isplaćen prema tečaju po kojem ga je država dobila. Dakle, isplaćeno nam je 88 milijuna kuna, umjesto 103 milijuna. Tužit ćemo državu za tu razliku, ali I za zatezne kamate.” kažu radnici. Kada su iz tog razloga prosvjedovali na Markovom trgu krajem srpnja, predstavnici Vlade odbili su primiti radnike. „S njima se već razgovaralo. Oni su dionice dobili `93 pa su ih odlučili prodati“, rekao je Čačić. Za potpredsjednika Vlade radnici danas nisu imali lijepe riječi. “Oni lažu, tvrde da su s onih 88 miliona dokapitalizirali tvrtku, a zapravo su nam isplatili novac koji je naš, I to ne u potpunosti.”

U RIZ-u je trenutno zaposleno oko 240 radnika, a gotovo 100 % proizvodnje odlazi u izvoz, u zemlje kao što su Indija i Koreja. Radnici su uvjereni da nova uprava želi uništiti proizvodnju i tvrtku odvesti u stečaj, kako bi se domogla zemljišta. “Jedan dio pogona već je godinama zatvoren, a zemljište su uzeli. To sada stoji tu preko puta u ruševnom stanju. Sada su došli po ostalo.”

Kada smo radnike pitali prosvjeduju li svi radnici pogona u RIZ-u, rekli su nam da ih prosvjeduje oko 140%, a neki su na bolovanju ili godišnjem odmoru. “Vani je oko 90% radnika. Nekolicina se morala vratiti na posao jer imamo isporuku za Koreju koju moramo izvršiti u roku. Rokovi se moraju poštivati.”

Radnici su također nezadovoljni medijima. Kažu da je sramotno da se u središnjem dnevniku njihova situacija spomene na desetak sekundi, i to na pristran način. “Mi znamo da su mediji cenzurirani i u rukama vlasti, ali željeli bismo da se i naša priča čuje.”

Iako iz nove uprave poručuju radnicima da se smiju sutra vratiti na posao ako priznaju nelegalno postavljenu upravu ili će u protivnom biti otpušteni, Crvena akcija podržava borbu radnika RIZ-a za njihova prava.

Protiv diktature kapitala!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: