Represija uzima maha

IMG_0733Prije nešto manje od mjesec dana pisali smo o povećanju policijskih ovlasti u sklopu novog prijedloga zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. No kako policijska represija uzima maha, očito je kako je donošenje tog zakona tek formalnost koja će legalizirati iživljavanje „organa reda“ nad narodom. „Marko Azapović R.I.P.“ – poruka je koju su poslali navijači diljem zemlje i svijeta i time odali počast nedavno preminulom osamnaestogodišnjem navijaču Hajduka i pripadniku Torcide iz Županje, najnovijoj žrtvi policijske brutalnosti. Marko je 18. ožujka priveden u policijsku postaju u Županji gdje su ga policajci pretukli, pa čak i mučili, tjerajući ga da kleči i radi sklekove. Preminuo je mjesec dana kasnije. Iako se navodno ne može se sa sigurnošću tvrditi je li preminuo od posljedica premlaćivanja ili zloporabe lijekova, za nad njim počinjeno nasilje, koje je vjerojatni uzrok smrti, nitko neće odgovarati.

I dok su početkom ovog mjeseca navijačke grupe dizale poruke protiv represije, policija je opet tukla. Nakon gradskog derbija u Splitu, između Splita i Hajduka, kojeg je Torcida pratila izvan stadiona, policija je napala tu navijačku grupu vjerojatno potaknuta porukama protiv represije. U 20-minutnoj tučnjavi nekoliko osoba je ozlijeđeno, a za brutalnosti opet nitko neće odgovarati.

No da policijska brutalnost nije uperena samo protiv navijača i onih koji dižu glas protiv represije vidimo iz slučaja s početka travnja, kada je policajac na Glavnom kolodvoru u Zagrebu bez razloga fizički napao čovjeka – koji je skupljao boce, i pretukao ga. Napadnuti je slučaj prijavio policiji, no za napad opet nitko neće snositi kaznu.

Iz svega je jasno vidljivo da se razvija društvo kontrole i represije. S kamerama na svakom koraku i ovlastima kao nikada do sada, policija više ne kontrolira i ne tuče samo one koji su nekad bili smatrani „opasnima po okolinu“. Policija kontrolira i tuče sve – dok se kapital grčevito drži za svoje zadnje uporište, represivni aparat, sve je jasnije da mu neprijatelj postaje cijelo društvo.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: