Protiv G8 – za revoluciju!

G8Sjeverna Irska izabrana je za domaćina ovogodišnjeg najvećeg sastanka imperijalističkih država. Dvodnevni sastanak „Velike osmorke“ (G8) održava se u najbližoj zoni utjecaja Velike Britanije koja pukom silom drži uz sebe preostale ostatke svoje „imperije“ i svim silama želi zadržati svoju reputaciju „svjetske sile“. Politički predstavnici na samit dolaze s ciljem da brane i šire interese monopolističke buržoazije svojih država. U periodu dok se njihovi interesi mogu riješiti diplomatskim putem, ovakvi sastanci služe za ispitivanje snaga, stvaranje različitih saveza, dijeljenje interesnih zona, osiguravanja tržišta, radne snage i sirovina za svoje multinacionalne kompanije itd. No, ubrzo po kraju mirnih perioda, imperijalističke države svoju ekonomsku dominaciju šire, ne više ekonomskim mjerama, već vojnim što znači uvlačenje u rat čitavih nacija zbog interesa monopolističkih kompanija i radi njihova profita.

Ovogodišnji samit se organizira pod temom trgovine, poreza i transparentnosti čime se navodno želi stati na kraj korporacijskom izbjegavanju plaćanja poreza. Iako evidentno povezane s korporacijama, i same često u aferama oko izbjegavanja plaćanja poreza, pronevjere, crnih fondova itd, političke elite žele prikriti uzroke svjetske krize pričama oko poreza koji i ovako služe za poticaje tim istim multinacionalkama, kao što su automobilska industrija, teška industrija, prehrambena itd. Glavna tema je prije svega situacija na Bliskom istoku i utjecaji u Africi gdje svako malo izbijaju konflikti oko sfera utjecaja, uglavnom manjih razmjera i diplomatskog karaktera, ali sve češće i vojni.

Iako ne izravno kao dio dnevnog reda, već u sklopu podjela sfera utjecaja, donose se odluke koje imaju itekakvog utjecaja na budućnost Hrvatske. Direktno zavisna od prije svega njemačkog financijskog kapitala, čemu svjedoči i nedavni ulazak energetskog giganta RWE na unutarnje tržište, Hrvatska se nalazi na udaru neoliberalnih „mjera štednje“ koje najsnažnije zemlje nameću zemljama „periferije“. Od interesa je imperijalizmu da produbljuje zavisnost zemalja koje iako formalno samostalne, u mreži financijski i diplomatskih veza funkcioniraju kao polukolonije. Uz pomoć kompradora koji im u tom pomažu, najviše ispašta radnička klasa koja, sada dovedeno do zida, pruža otpor da bi preživjela.

Ovaj samit se održava u jeku narodnih otpora prema logici koja sve podređuje interesima kapitala i koja donosi bijedu za svjetsko stanovništvo. Turska, Grčka, Španjolska, Brazil, Indija samo su neke zemlje gdje se klasna borba razvila do direktne konfrontacije s režimom. Ovu borbu moramo širiti i u Hrvatskoj – prepoznati imperijalizam kao glavni izvor problema i ući u direktne sukobe s njim. Kako imperijalizam djeluje globalno, borba mora biti isto takva, važno je graditi solidarnost među svim potlačenima u borbi i boriti se protiv šovinizma lokalnih šovinizama proleterskim internacionalizmom.

Pružimo otpor tlačiteljima naroda svijeta!
Agresiji i barbarstvu suprotstavimo solidarnost i borbu!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: