SOLIDARNOST SA POBUNJENIM NARODOM BOSNE I HERCEGOVINE

Tuzla2014Bunt osiromašenih i obespravljenih radnica, radnika, i nezaposlenih Tuzlaka pokrenuo je zamrlu nadu naroda ne samo Bosne i Hercegovine, već i naroda svih republika Jugoslavije. Erupcija pravednog narodnog besa protiv korumpiranih predstavnika sistema koje oličavaju političke partije u vlasti i opoziciji podjednako se proširila na druge značajne centre Bosne i Hercegovine, prvenstveno Sarajevo i Mostar.

Bosnu guše nacionalizmi, njena privreda je uništena, nacionalističke, ratno profiterske partije napravile su skoro feudalnu birokratiju na nivou kantona, entiteta i federalnom nivou, sa visokim stepenom korupcije, a sve to pod nadzorom EU i njenog visokog predstavnika.

Masovnost i odlučnost demonstranata, njihova čvrstina i visoki borbeni moral pokazala je značajni potencijal pokreta koji se rađa, koji će biti u teškim iskušenjima i pred kojim je veliki zadatak. Solidarnost i podrška koje ova pobuna dobija predstavlja težak udarac nacionalističkoj politici. Zato treba očekivati reakciju nazadnih snaga koje svoju moć grade na podeljenosti među narodima i koje žive na grbači običnog naroda svih nacionalnosti. U sadašnjoj situaciji, svaka etnička grupa ima privilegiju da bude iskorišćavana od parazita iz redova sopstvene nacije.

Osuđujemo mešanje Vlade Republike Srbije koje se ogleda u pozivanju dvojice najuticajnijih političara srpske nacionalnosti; kao i posetu hrvatskog premijera političarima iz Mostara hrvatske nacionalnosti. Ove poteze vidimo kao otpor i reakciju centara srpskog i hrvatskog nacionalizma koji su upereni protiv osnovnog interesa naroda BiH da žive zajedno u miru i slobodi.

BiH je zemlja u kojoj su sukobljeni mnogi interesi; interes EU imperijalizma prepliće se sa interesima nacionalističkih elita, a sve to je suprotstavljeno interesu radnika, radnica i običnog naroda BiH.

Ideja ujedinjenja naroda direktno pogađa sadašnji poredak rata niskog intenziteta. Zato treba očekivati ofanzivu i ujedinjenje raznih reakcionarnih i ratnohuškačkih elemenata protiv novog pokreta. Dalje učvršćivanje jedinstva pokreta, definisanje ciljeva i idejne pozicije treba da budu sledeća faza u njegovom razvoju.

Smatramo da su prvo Tuzlaci, kao i prištinski studenti, zajedno sa stanovnicima drugih gradova BiH u kojima su izbile demonstracije dali primer stanovnicima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, ali i drugih zemalja regiona da se do pravih pomaka u odbrani prava može doći samo borbom. Građani Tuzle, Sarajeva i Mostara u prvom redu, ali i drugih gradova, predstavljaju probuđenu nadu i primer koji ljudi iz drugih sredina treba da slede.

Pozdravljamo slobodoljubivi pobunjeni narod i pridružujemo se pokliču za pravdu koji čujemo iz Bosne i Hercegovine.

 

CRVENA INICIJATIVA KRAGUJEVAC

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: