Zajednička deklaracija povodom 20 godina MLKP

rojava2Donosimo prijevod zajedničke deklaracija revolucionarnih organizacija prisutnih na obilježevanju 20-te godišnjice Marksističko – lenjiništičke komunističke partije Turske i Sjevernog Kurdistana. Velikim skupom kojem su nazočili brojni delegati i stotine mladih, radnica i radnika te migranata davala se podrška revoluciji u Rojavi i herojskoj obrani Kobanija. Drugovi i drugarice iz MLKP-a, koji su nerijetko kroz svoju povijest davali živote za stvar radnog naroda, i danas stoje rame uz rame s borcima iz YPG-a u obrani revolucije u Rojavi. Ovom deklaracijom želimo dati punu podršku barikadama koje stoje na braniku novog svijeta.

PODRŽITE REVOLUCIONARNI KOBANI, PRISTUPITE AKCIJI!

Od 15. rujna, prije nešto više od mjesec dana, narod Kobanija pruža otpor napadima ISIS-ovih bandi. Panislamska organizacija ISIS brzo je rasla u reakcionarnom građanskom ratu u Siriji. Turska AKP-ova vlada, kraljevi Saudijske Arabije i Jordana, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD i europski imperijalisti dozvolili su tom reakcionarnom ratu da eskalira s namjerom da sruše sirijski režim. Pružali su podršku u obliku više desetaka milijuna dolara, više desetaka milijuna teškog oružja, treninga boraca i kampova za obuku.

Nadalje, AKP-ova vlada pojačala je tu podršku kako bi slomila revoluciju u Rojavi. U dešifriranim tajnim razgovorima između Davutoğlua, MIT-a (turska tajna služba) i odgovornih u vojsci, spominje se da je turska vlada poslala 2000 kamiona oružja podrške, a dogovaralo se i o organiziranju provokacija na temelju kojih bi opravdali okupaciju. Turska vlada je obučavala panislamske ratnike u Turskoj kao i one na bojnom polju Sirije kako da koriste teško naoružanje, uključujući i kemijsko oružje.

Zauzimanje Mosula 10. lipnja ISIS-u daje šansu da ponovno naraste. Taj su rast pojačale one snage kojima je u cilju bilo preoblikovati vlast u Iraku. ISIS se nije zadovoljio osvajanjem Mosula te se izmaknuo kontroli snaga koje su ga podržavale. Osnovao je Islamsku Državu i prouzročio prolijevanje krvi među ljudima različitih vjerovanja. Porobili su žene i prodali ih na tržnicama.

Turska vlada je usmjerila ISIS na slamanje revolucije u Rožavi. ISIS napada Kobani tenkovima, artiljerijom i raketama. Kobani je jedna od samoupravnih regija rožavske revolucije. Narod Rožave i Kobanija brani se preko YPG-a (narodna zaštitna jedinica) kojeg tvore različite vjere i nacije prisutne u Rožavi s ciljem da se obrane od napada barbarskog ISIS-a. Obrambena bitka revolucije, u kojoj su u Kobaniju sudjelovali i borci MLKP-a kao što su drug Serkan Tosun i Paramaz, traje i dalje.

SAD, NATO i regionalne reakcionarne države navodno su odlučile voditi rat protiv ISIS-a. Međutim, koristivši ISIS kao izgovor, zapravo su dopustili da nepravedni rat u Siriji još više eskalira. Još važnije, planiraju intervenirati nakon što ISIS s teškim naoružanjem oslabi snage YPG-a.

U revoluciji 19. srpnja 2012. narodi različitih nacija i vjerovanja u Rožavi stekli su svoju slobodu i osnovali samouprave na dobrovoljnoj bazi. Pokušali su zadržati reakcionarni rat dalje od svoje regije i stvoriti svoju budućnost neovisno o njemu.
Ono što ovih dana izlazi na horizontu Sirije usprkos krvoproliću i tami, jest sunce naroda i revolucije.

Mi, kao revolucionarne i komunističke partije koje su sudjelovale na dvadesetoj godišnjici osnivanja MLKP-a, svim srcem podržavamo revoluciju u Rožavi.

Pozivamo radničku klasu i narode svijeta i njihove progresivne, revolucionarne i komunističke snage da podrže otpor u Kobaniju koji je Staljingrad Kurda.

Neka se širi internacionalistički slogan nastao u obrani Madrida protiv Frankovih hordi: Sada je Kobani domovina revolucije!

Jačajmo otpor Kobanija demonstracijama i štrajkovima na poslu, u školi i na trgovima i herojskim otporom revolucionara koji su dio internacionalne brigade u Kobaniju i Rožavi!

Živio otpor Kobanija!

Crvena akcija
Kommunistischer Aufbau
Marokkanisches fortschrittliches Kollektiv
Marokkanische kommunistische Marxisten-Leninisten
MLKP
MLPD
Partija rada
PYD
Reconstruccion Comunista
TKP/ML

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: