Povodom braniteljskih prosvjeda

branitelji_prosvjed6-211014Braniteljski prosvjed koji je krenuo oko pitanja nedavno izgubljenih prava i najava novih smanjenja mirovina s vremenom se zaoštravao u smjeru pokreta protiv aktualne Vlade. To je odmah pokrenulo sve koji su tu situaciju htjeli okrenuti u svoju korist. Šator pred Ministarstvom branitelja pohodili su predsjednik Sabora, Predsjednik Republike, kao i njegova protukandidatkinja. U tobože lijevim medijima Savska je postala „poligon crne desnice“, a profesionalni liberalni zgražatelji nazivali su prosvjednike i „militantnim frakcijama desnice“ i „oružanom krilom“.

S druge strane (one „crne“) braniteljski zahtjevi utopili su se u konzervativnoj retorici koja im se cijelo vrijeme nametala. Izjave s braniteljske strane davali su čelnici udruga koji su mahom opterećeni aferama iz prošlosti i koji su samom pojavom diskreditirali cijeli prosvjed. Primjer je Josip Klemm, jedan od organizatora prosvjeda, ujedno i jedan od najbogatinih Hrvata. On je ove godine uhićen zbog sumnje da se zlouporabom položaja i ovlasti okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna. U tom kolopletu razih zahtjeva i prigovora oni konkretni socijalni problemi putem su izgubljeni.

Ministru i aktualnoj Vladi takva situacija najviše odgovara jer nisu morali objašnjavati stalno smanjivanje braniteljskih prava – jer je svaki protest protiv smanjenja prava proglašen manipulacijiom opozicije. Uz to, često se kroz medije provlačila teza kako branitelji nemaju pravo prosvjedovati jer oni ionako imaju prevelika prava. Premijer Zoran Milanović govorio je kako braniteljska prava nisu i neće biti smanjivana. No to je laž. Novim zakonom, braniteljske mirovine će od 1.1.2015. biti podijeljene na dva dijela: opći i posebni. Opći dio mirovine izračunavat će se sukladno radnom stažu i uplatama doprinosa, a posebni dio (takozvani braniteljski dodatak) isplaćivat će se iz državnog proračuna. Ukratko, branitelji koji su u rat otišli jako mladi i prije rata nisu bili zaposleni, u potpunosti će ovisiti o dodatku iz državnog proračuna. Problem je što su u Ministarstvu sami rekli da će „visina posebnog dijela pratiti sudbinu državnog proračun“. Ukratno, to je dio mjera štednje kojima se svako davanje, pa i ono za branitelje može smanjivati zbog fiskalne discipline. U novom zakonu o braniteljima uklonjena je i odredba o opskrbnini, naknadi koju su primali branitelji koji nemaju ni osnovne uvjete za život i koji su na rubu egzistencije. Također, važno je spomenuti kako su braniteljske mirovine smanjivane za 10 posto u dva navrata i to od strane obje vlade. I SDP-ove i HDZ-ove.

Branitelji su godinama služili raznim strankama za promoviranje vlastitih ciljeva. Pretvaranje socijalnog stausa bilo kojeg segmenta društva u neko „vrijednosno“ pitanje odgovara svakoj vladi. Smanjenje socijalnih prava branitelja je realnost i bez obzira na manipulacije i diskreditacije branitelji su još jedna skupina čija se prava kontinuirano smanjuju bez obzira tko bio na vlasti. Njihovo „desničarenje“ posljedica je manipulacija konzervativaca, ali i razočaranja liberalnom politikom. U situaciji stalnog smanjenja socijalnih prava „militantna frakcija“ nikako ne bi trebala biti uvreda, već dužnost.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: