POSLE GRČKOG REFERENDUMA

Grcka - referendumU „Ciku zore“ već smo se bavili Sirizom posle njene nadmoćne pobede na izborima. U tom tekstu smo konstatovali da je reč o reformističkoj organizaciji čiji je najveći značaj u tome što, vodeći politiku protiv štednje i politiku zaštite najsiromašnijih i najugroženijih slojeva zaoštrava odnose unutar evropske imperijalističke strukture, te da u tom smislu ne treba biti previše kritičan, niti sa druge strane previše očekivati.

Isto možemo reći i posle referenduma koji je održan 5. jula. Mora se čestitati, u prvom redu, narodu Grčke na odluci da plebiscitarno odbaci ucene koje dolaze iz centara finansijske i političke moći. Ovaj referendum je pomerio stvari sa mrtve tačke i ima u sebi potencijalni istorijski značaj i to u sledećem smislu: prvo – zvanična politika EU doživela je prvi poraz od pada Berlinskog zida. Sve do danas, ta kapitalistička superstruktura uspela je da napravi sliku o sebi kao o klubu kome svi žele da se pridruže i u kome vladaju idilični odnosi među „sređenim“ društvima. Sve pretnje i ucene koje su stanovnici Grčke i ostatka Evrope mogli čuti u periodu koji je prethodio referendumu  tu sliku umnogome menjaju. Drugo, bitno je da je u ovoj epizodi sam narod, na demokratski način, odbacio pritiske i pretnje. Treće, što je ovaj referendum pokazao i to da u ovoj fazi u kojoj se nalazi kapitalistički sistem, čak i ovakva, reformistička politika, može da uzdrma čitavu strukturu skoro do pucanja. Posle referenduma, red je da poražena strana, a to su tzv. kreditori i njihovi poltički predstavnici, povuku svoj potez.

Mogući dalji razvoj situacije nije teško predvideti;  nastavak pretnji, ekonomski i politički pritisak a sve to kombinovano sa  medijskom kampanjom u kojoj ćemo svi mi biti upozoravani na to kakvi nas užasi očekuju, usudimo li se samo da se usprotivimo briselskim birokratama, bankarskim interesima i strukturama moći. Ne treba isključiti ni krajnju mogućnost da se, po pinočeovskom scenariju, ali i scenariju „crnih pukovnika“ iz novije grčke istorije, pojave snage koje će EU podržati za odbranu postojećih odnosa unutar sistema.
Pozdravljamo odlučnost grčkih radnih i narodnih masa da se kriza sistema ne naplaćuje preko njihovih leđa zarad interesa profita. Pozdravljamo odlučno „ne“ koje je pokazalo da je prava demokratija van birokratizovanog kluba privilegovanih.

Ponovićemo još jednom: u ovoj fazi, pogotovo imajući u vidu da je Grčka zemlja koja ima 10 miliona stanovnika, ne može se više ni očekivati. Ovo što se do sada dešavalo, predstavlja dobru osnovu za dalje demaskiranje sistema i njegove krize. Bez obzira na reformistički karakter Sirize i njene politike, ne može se poreći da je dosadašnji razvoj situacije pogodovao revolucionarnom procesu, a nadamo se i razvoju revolucionarnih snaga koje su unutar Evrope, kao i EU (što nije isto) bile u decenijskom opadanju.

ŽIVELA PRAVA NARODNA DEMOKRATIJA!

BALKAN BALKANSKIM NARODIMA!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: