Pet godina od velikog štrajka u Kamenskom

kamensko_potporaOvih dana dio radnica uništenog tekstilnog diva Kamensko podsjetio je javnost da je prošlo 5 godina od njihove velike borbe. Radnicama je vlasnik tada dugovao čak 5 plaća i naknade za prijevoz dok doprinosi nisu bili uplaćivani dvije godine zbog čega se dio radnica odlučio za štrajk glađu ispred tvornice. Tim potezom, kojim su ugrozile svoje zdravlje, uspjele su privući ogroman interes medija i javnosti.

Spavajući u šatorima ispred tvornice i odlazeći gladne ujutro na posao jer im je uprava prijetila otkazom ukoliko se ne pojave, radnice su pritisnule sindikat, medije i državne institucije da se zainteresiraju za njihov slučaj koji se dotada uglavnom ignorirao. Nakon što je propao postupak mirenja i krenuo legalni štrajk, radnice su organizirale prosvjedne marševe svaki dan nakon radnog vremena od svoje tvornice do Trga i natrag.

Marševima su radnice stekle mnoge simpatije, a nerijetko su se i prolaznici uključivali u povorku ili na druge načine iskazivali solidarnost. Tako su radnice uspjele održati fokus javnosti na svom slučaju i tjednima nakon što je njihova borba počela. Sredinom listopada 2010. godine, nakon tri i pol tjedna borbe u kojima je naša grupa svakodnevno sudjelovala, pokrenut je stečaj koji je pokazao da je situacija u firmi mnogo gora nego što se uprava trudila prikazati. Za Kamensko više nije bilo spasa i preostalih petstotinjak radnica ubrzo je ostalo bez posla.

Kamenskom nitko nije pomogao

Nakon toga organizirano je još nekoliko prosvjeda ispred DORH-a i raznih akcija u kojima se htjelo pritisnuti državu da kazni krivce odgovorne za uništenje tvornice, međutim do današnjeg dana ništa nije riješeno. Iako je javna tajna da su u uništenju tvornice prste imali krupni kapitalisti kao što su Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić, a spominje se i Ivica Todorić, koji su se htjeli dočepati vrijednih lokacija na kojima bi niknuli stambeno-poslovni kompleksi, „stradale“ su samo sitne ribe.

Ne samo da sustav želi sakriti cijelu ovu hobotnicu oko Kamenskog i zaštiti krupni kapital, već se nije pobrinuo niti da se ispate plaće koje se već godinama duguju radnicama. Iako su u cijelu ovu priču uvučeni i ljudi iz visoke politike, slučaj Kamensko političari i dalje iskorištavaju na najljigavije načine. Da bi se prikazali kao socijalno osjetljivi i kao prijatelji naroda, za „uslugama“ Kamenskog nerijetko su posezali i Josipović i Bandić, danas to radi i Grabar-Kitarović i tako dalje. Svima njima Kamensko služi jedino da se pred kamerama distanciraju od svojih mecena čije izdašne donacije primaju prije izbora, a onda provode politiku služeći interesima kapitala.

Ljetos se počelo s rušenjem nekadašnjeg tvorničkog dućana koji je zgrada do tvornice. Na tim ruševinama niknut će elitna stambena zgrada s pet katova. Radnice od prodaje tog zemljišta nisu dobile niti lipe. Uvidom u investitora, tvrtku Energija i graditeljstvo, opet se dolazi do veza s tajkunima. Iako su radnice o tome stalno govorile, danas je svima jasno da se zbog nečijeg privatnog profita uništila jedna od najvećih tekstilnih firmi u ovom dijelu Europe.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: