CA Köln: protiv nasilja nad ženama i rasizma!

gegengewaltPosljednjih dana u domaćim medijima je puno pažnje posvećeno događajima u njemačkom gradu Kölnu gdje su za Novu godinu žene sistematski napadane. Kod nas, kao i u Njemačkoj, mediji su prihvatili interpretaciju događaja koju su plasirali rasistički krugovi kako bi Nijemce prikazali kao žrtve nasilja stranaca. Takve interpretacije ne samo da dijele žene na temelju njihova porijekla, nego i svjesno iskrivljuju sliku o nasilju nad ženama općenito. Naša sestrinska grupa Crvena akcija Kölna organizirala je prosvjed protiv događaja, ali i rasističkih prikaza cijele stvari. Prenosimo njihov tekst.

Oko 300 ljudi odazvalo se u utorak pozivu na prosvjed protiv seksističkih napada na novogodišnju večer u okolici kelnskog glavnog kolodvora kako bi izrazilo bijes protiv (seksualnog) nasilja protiv žena, ali i rasističkih interpretacija događaja u medijima.

Što se dogodilo?

Grupa nepoznate veličine je zlostavljala i pljačkala desetine žene na dočeku Nove godine. Prema većini procjena, radi se o 40 do 50 pojedinaca, iako su se neki mediji trudili ostaviti dojam da se radi o „tisućama“. Unatoč molbama napadnutih žena, policija nije reagirala, a neke od njih su samo upozorene da nadalje „paze“.

Priče da su napadači izgledali kao migranti (ili kako se spominje „azilanti“, „Sjevernoafrikanci“ ili „strani kriminalci“) masovno su se koristile u rasističkim kampanjama protiv izbjeglica. To su mnogi prihvatili: od Facebook komentara tipa „Plaše me stranci“ do poziva na „šetnje“ s fantazijama o ubojstvima i nasilju i parolama „migrantski kriminalci van“ od strane fašista i drugih kretena (koji se naravno inače zalažu za snažnije potlačivanje žena). I gradonačelnik se uključio i počeo pričati kako „mi“ moramo naučiti ljude drugih kultura da „mi“ slavimo Novu godinu bez zlostavljanja žena.

Svim ovim komentarima zajedničko je to da nasilje protiv žena prikazuju kao nešto što u Njemačku dolazi izvana, a u pozadini svega toga gradi se rasistička kampanja.

To nisu izolirani slučajevi

gegengewalt2Važna poruka prosvjeda je bila da je ono što se dogodilo na Novu godinu posebno gadan primjer nasilja i organiziranog kriminala nad ženama koji je sve šokirao. Ali također je važno reći i da je nasilje nad ženama zapravo svakodnevna pojava, normalno stanje stvari u društvu koje žene pretvara u seksualne objekte i „lovinu“ muškaraca.

Nema nikakve razlike između silovanja koje počini Nijemac na Oktoberfestu ili Talijan ili Afrikanac ili bilo tko drugi. Nasilje nad ženama se događa u svakoj zemlji, a diljem svijeta žene se trebaju sve snažnije braniti.

Naš odgovor je „crvena batina“

U govorima na prosvjedu drugarice su istaknule da žene ne trebaju sebe vidjeti samo kao žrtve, već se trebaju naučiti boriti kako bi se zaštitile. Kad god susretnemo nasilje nad ženama moramo se angažirati i pokazati solidarnost. U organiziranju i zajedništvu je zaštita protiv nasilja. „Crvena batina“ je naziv za organiziranje žena koje svoju sigurnost uzimaju u svoje ruke.

Nakon uspješnog skupa na kojem su sudjelovale mnoge žene i solidarni muškarci, održan je kratki marš kroz centar grada kojim se žene simbolički obranile svoje ulice. Naša borba protiv patrijarhata mora se nastaviti i nakon skupa – seksizam treba hrabro poraziti svakog dana! Prekinimo šutnju i suprotstavimo se seksualnom nasilju!

Crvena akcija Kölna

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: