POVODOM NOVE IZBORNE IGRE VLADAJUĆE KLASE

Pizborni-listiciosle dve uzastopne godine u toku kojih su održavani vanredni parlamentarni izbori, u tekućoj godini biće održani redovni predsednički izbori.  Još uvek nije jasno da li će biti još jednih vanrednih parlamentarnih izbora; postoji mogućnost, ali odluka nije definitivno donesena.

Ono što je za nas bitno, mi pozivamo na bojkot predsedničkih, kao i eventualnih parlamentarnih izbora iz sledećih razloga:

– U ovoj fazi krize kapitalističkog sistema izbori predstavljaju manevar kojim vladajuća klasa kupuje vreme i stvara dodatnu konfuziju kroz borbu različitih predstavnika njene ideologije koja ne rezultira nikakvim promenama;
– Čitav politički sistem je ustrojen u korist postojećih stranaka koje zastupaju buržoasku ideologiju – nacionalizam i liberalizam;
– Najveći interes sistema je da integriše što šire slojeve masa unutar sebe;
– Parlamentarna demokratija kao sistem je ušao u fazu obične forme, parlamenti i političke strukture ne odlučuju više ni o čemu bitnom, već služe kao servis za ozakonjenje i sprovođenje interesa krupnog kapitala, prvenstveno finansijskog, ali i drugih;
– U zemljama koje se nalaze na periferiji kapitalizma vladajuće garniture predstavljaju službe za sprovođenje zahteva vojnih i finansijskih sila.

Kao i po pitanju prethodnih izbora, pored svega navedenog odlučujući faktor za naš stav može se izraziti Lenjinovom mišlju da parlamentarnu borbu treba praktikovati onda kada proletarijat ima poverenja u taj sistem. U zemljama poput Srbije široke mase zaposlenih, nezaposlenih, studentske omladine, penzionera i penzionerki već decenijama svojom malobrojnošću na izborima pokazuju da poverenje u ovaj sistem ne postoji. Isto kao što ne postoji organizovana snaga koja će artikulisati stav masa koje su odbačene i koje su odbacile politički sistem koji služi da zaštiti eksploataciju, iskorišćavanje slabijih i nemoćnih zarad moći bogatih i bogatstva moćnih.

Naš cilj je da budemo deo masovnog pokreta koji će zbaciti sistem koji uništava ljude i planetu. Neće biti lako doći do tog pokreta, niti će njemu biti lako da postigne svoj cilj, ali nastavak ovakve politike nas gura u sve veću represiju, sve veću opasnost od lokalnih ratova i globalnog rata, sve dublje krize koje ovaj sistem ne može da razreši ni posle više vekova svog postojanja, već ih umnožava i povećava.

Radnice, radnici u proizvodnji, uslugama, poljoprivredi, nezaposleni, studentkinje, studenti, penzionerke i penzioneri, pozivamo vas da svakoga dana dostojanstveno, odlučno i argumentovano izrazite protest protiv pljačke i nasilja koje vrši sistem, kako možete i kako možemo. Na dan predsedničkih izbora to može biti neizlazak na njih. Mi se sami moramo izboriti za svoje pravo na dostojanstvo, koje nam neće dati nijedna vlada i nijedan predsednik.

ŽIVEO SOCIJALIZAM!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: