ŠTRAJK U DELU FABRIKE „MANJETI MARELI“

Kragujevac - automobiliU buržoaskim medijima, koje danas nazivaju mejnstrim, malo prostora je posvećeno štrajku koji se odigrao u Kragujevcu, u fabrici koja posluje u okviru sistema FIAT Krajsler Srbija (FKS). Naime, početkom februara meseca otpočeo je štrajk zaposlenih u jednoj od fabrika koje proizvode delove za automobile, u ovom slučaju branike. Zaposleni u fabrici „Manjeti mareli“ imaju manje zarade od radnika iz drugih fabrika sistema FKS. Rukovodstvo fabrike je pokušalo da odgovori na štrajk tako što je rukovodeći kadar i administrativne radnike poslalo u proizvodnju. Taj potez se nije pokazao uspešnim i zahtevi štrajkača su usvojeni, pa je proizvodnja nastavljena.

Crvena inicijativa Kragujevac pozdravlja ovu pobedu radništva u Kragujevcu koja je mala po svom obimu i dometu, ali je značajna. Najveći značaj u ovome ima činjenica da je radništvo pokazalo svoju snagu koju može da ima kada se organizuje. Ciljevi su bili realno postavljeni, štrajkači su bili dobro upoznati sa ciljevima i imali su dobru procenu situacije o posledicama njihove ofanzive. U ovoj fazi, u fabrici u kojoj je postojao veliki problem oko početnih pokušaja da se formira sindikat, ovo se može smatrati uspehom. Takođe, velika lekcija za sve je i činjenica da je plata povećana samo onom delu fabrike „Manjeti mareli“ koji je štrajkovao. Druga dva dela ove fabrike koja proizvode auspuhe, odnosno plastiku za enterijer, nisu obuhvaćene povećanjem. Da li će oni da ćute?

Takođe, smatramo da u atmosferi sveopšte predizborne histerije ovom i ovakvim slučajevima treba pridavati najveći mogući značaj, jer će stranke sistema sada činiti sve da u narednom periodu, kroz predizbornu kampanju, težište politike prebacivati na teren spekulacija, spletki, medijskog spektakla i marketinških trikova. Naša politika je nešto drugo, ona zna da samo organizovani radnici, siromašni, obespravljeni, nezaposleni, mogu promeniti svoj položaj, u konkretnoj borbi, a ne u redovima pred glasačkim kutijama, sa sprejom na kažiprstu.

ORGANIZUJ SE!

BORI SE!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: