Dosta „reformi“ u korist kapitala!

Reforma je riječ koja najčešće izlazi iz usta svakog političara. Ta magična riječ predstavlja se kao izlaz iz svih problema i karta za bolje sutra. „Europska“ budućnost je dostižna samo kad bi bilo malo političke volje da se provedu nužne reforme. Srećom, u zadnjih nekoliko tjedana vidjeli smo ih nekoliko!

Prije nekoliko dana donesena je uredba kojom se država odriče dijela trošarina na kupnju novih automobila. Rezultat te mjere je pojeftinjenje pa će tako kupac uštedjeti velikih 900 kuna na kupnji novog automobila koji košta blizu 100.000 kuna. Zanimljivo, Vlada je smatrala da je najveća socijalna pomoć pri kupnji automobila potrebna ljudima koji će auto platiti preko 600.000 kuna. Oni će novom uredbom uštedjeti oko 90.000 kuna. A da bi građani što lakše mogli kupiti automobil, Vlada je donijela i uredbu kojom se povećava minimalna plaća pa ona tako raste na 2752 kune. Država se odrekla dijela doprinosa (uglavnom je riječ o doprinosu za zdravstvo) koje poslodavci neće morati plaćati pa se ministar Marić usput pohvalio kako je proveo ovu reformu bez zadiranja u proračun. Poslodavce će se tako praktički nagraditi što radnike drže na minimalcu jer će oni uštedjeti 295 kuna koliko će manje morati uplaćivati u proračun. Kako će se rupa u proračunu za zdravstvo morati pokriti, već se najavljuje kako će se povećati participacija za zdravstveno osiguranje. Radnicima će ovime malo narasti minimalac, ali će zato zdravstvo i ostale usluge poskupiti.

Od svih reformi najviše će trljati ruke poslodavac koji će uštedjeti na plaćama, a uz nove trošarine, bit će u slatkim brigama koji luksuzni auto kupiti. Jasno je kako razna obećanja i šuplje reforme neće omogućiti bolje sutra. Politiku koja ide na štetu naroda i zajednice treba mijenjati u korijenu, a uspostava sustava čija svrha neće biti samo punjenje privatnih džepova, već ostvarivanje potreba društva svakako se neće provesti reformama.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: