Progon komunista u Španjolskoj

Španjolski sud osudio je prošlog tjedna petero članova Marksističko-lenjinističke partije Komunističke obnove na zatvorske kazne između 6 mjeseci i tri i pol godine. Koji je njihov „zločin“? Borba protiv tzv. Islamske države na strani sirijskih Kurda. Paradoks je da su članovi ove stranke išli kao dobrovoljci u borbu protiv terorizma da bi ih španjolska država osudila pod lažnim optužbama za terorizam.

Iako je većina optužbi pala na sudu, ipak su osuđeni u sklopu opće kampanje u Španjolskoj protiv borbene ljevice, koja posljednjih godina obuhvaća i društvene aktiviste, sindikaliste i političke glazbenike. Španjolska ima najrepresivnije zakone u EU i najveći broj političkih zatvorenika, što je ostavština nikada do kraja rasformiranog sustava fašističkog diktatora Francisca Franca. Istog dana kada je objavljena presuda, stotine ljudi prosvjedovalo je protiv odluke u desetak gradova diljem zemlje.

U pismu prije odlaska u zatvor, generalni sekretar Roberto Vaquero svojim je drugaricama i drugovima napisao: „Odlaskom u zatvor nastavljam kao i obično, i suočavam se sa svim u skladu s komunističkim integritetom. Nastavit ću se boriti najbolje što mogu jer naša predanost cilju je doživotna… Najteže je uništiti one koji se nisu spremni predati, a moje drugarice i drugovi su već pokazali da neće odustati. Budimo i dalje izvor nade za narod i straha za neprijatelje“.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: