Grčki fašisti napadaju škole

Fašisti van iz škola!

Kako nam javljaju iz grčke komunističke organizacije Nova lijeva struja (NAR), posljednjih tjedana se antifašisti u toj zemlji suočavaju se s novim problemima. Fašističke grupe poput Zlatne zore i drugih počele su dio svojih zločinačkih aktivnosti provoditi u srednjim školama. Više se stvari trenutno tamo događa. S jedne strane, traje nacionalistička histerija zbog pitanja imena Makedonije. S druge strane, traju i prosvjedi zbog smrti jednog pripadnika grčke desničarske paravojne skupine u južnoj Albaniji kojeg je u oružanom okršaju ubila tamošnja policija.

Znači, puno je pitanja oko kojih ekstremna desnica u Grčkoj sada prosvjeduje. A od nedavno, ti prosvjedi su postali još podmukliji. Sve su češći fizički napadi, a sada i fašističke „okupacije“ škola. Drugim riječima, pripadnici fašističkih organizacija blokiraju škole i pokušavaju ih koristiti kao baze za svoje djelovanje. Ta se metoda borbe u Grčkoj ranije koristila kada su se učenici borili protiv loših uvjeta obrazovanja. Ali tada su se škole blokirale nakon rasprave i glasanja svih učenika. Fašisti naravno ne drže previše do demokracije, tako da oni škole preuzimaju silom, čak i ako ponekad imaju neke svoje ljude koji su učenici ili češće roditelji.

Antifašistički prosvjed učenika

Uz sve to koriste i potporu Crkve koja je s njima na istoj strani po pitanju Makedonije. Ali ne prolazi sve bez otpora. Kada su 29. studenog fašisti najavili da će okupirati sve škole u zemlji, mnogi učenici su im se suprotstavili, tako da im je plan propao. U mnogim školama učenici su organizirali plenume koji su izglasali protivljenje učenika fašizmu i nacionalizmu, čime su pokazali da se ne boje fašističkih prijetnji. Uz to, organizirani su i veliki antifašistički prosvjedi u Ateni, koji su spriječili fašiste da se pojave u centru grada. Sve to je, objašnjavaju u NAR-u, dobivena bitka, ali ne i rat.

Fašisti u Grčkoj još su uvijek jaki i parazitiraju na nacionalizmu. Iako se povremeno predstavljaju kao „borci protiv sistema“, oni samo pokušavaju regrutirati mlade u borbu za kapital pod izgovorom borbe za naciju. Kao i u mnogim drugim zemljama, fašisti su zapravo najveće izdajice naroda. Kako kažu u NAR-u, ovi današnji su samo nasljednici istih onih fašista koji su se borili na strani nacističkih okupatora protiv grčkih partizana. Zvuči poznato? Uglavnom, drago nam je da se učenici i studenti u Grčkoj ne daju i da se suprotstavljaju.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: