„Olakšanje poslovanja“ ide preko vaših leđa!

Vlada je slavodobitno najavila da početkom ove godina uvodi niz mjera koje će „rasteretiti gospodarstvo“, novčano i administrativno. Ali dok sami sebe hvale po režimskim medijima, manje spominju što to zapravo znači. Preko pola milijarde kuna koje kompanije više neće uplaćivati u proračun značit će manje novca za škole ili bolnice, što znači da ćete te „usluge“ više plaćati.

S druge strane, veći profiti kompanija radnicima neće značiti ništa, jer se „viškovi“ ionako šalju matičnim kompanijama na Zapad ili ih same sebi isplaćuju uprave. I to nije sve! Osim što će novce od poreza potrebne za održanje infrastrukture pokloniti direktorima kompanija za jahte i kokain, oni će ih i „administrativno rasteretiti“. To ne znači, kako se često misli, da će se „manje ići po šalterima“, nego da će se ukinuti kontrole vezane uz zaštitu okoliša i voda te sigurnosti i zdravlja radnika i kupaca. Treba li čuditi da su udruge kapitalista to odmah pozdravile?

I ne, Vlada sve ovo nije napravila da bi pomogla mitskim „malim poduzetnicima“. Ona je to napravila u korist velikih međunarodnih kompanija. Da želi pomoći „malima“, onda bi poticala zadruge, a ne praktički tretirala svaki obrt strože nego multinacionalku.

Ukratko, Vlada vam poručuje da ćete s Novom godinom raditi više i teže, primati manje novca, teže se i skuplje liječiti ili školovati djecu, ali ćete zato više stradavati od zagađenog okoliša i opasne hrane i drugih potrepština koje vam radi povećanja svojih profita podvaljuju kompanije.

Sretna Nova godina!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: