Spinraza: kako su nam oteli zdravstvo

Ova dvadesetpetogodišnjakinja godinama se bori s teškom bolešću, i s još težim hrvatskim zdravstvenim sustavom. Boluje od spinalne mišićne atrofije i, jer je starija od 18 godina, nije dobila skupocjeni lijek Spinrazu preko zdravstvenog osiguranja. Notorni ministar Kujundžić smatra da je sasvim u redu što se u Hrvatskoj samo 17 bolesnika – navodno oni na kojima jedino taj lijek može djelovati, a to su osobe ispod 18 i osobe koje ne dišu uz pomoć respiratora – liječi tim lijekom.

Kad je priča ove djevojke izašla prvi put u domaćim medijima, građani su je zvali i pokušavali uplatiti donacije. Međutim, ona zna da humanitarne geste nisu, i ne trebaju biti rješenje.

„Ja ne želim da se za mene uplaćuje lijek, dok s druge strane – Matiju, Anamariju, novac ne može skupiti i oni neće živjeti, a ja ću živjeti, jer se na moj račun uplaćuje. Pa gdje to ima? Ako ja dobijem taj lijek jer bolujem od te bolesti, onda će i taj Mate, i ta Nora i ta Anamarija i Brigita i svi ostali dobiti. A ne zato što sam ja ljepša ili onaj drugi ima ljepše lice, pa će ljudi prije uplatiti meni nego nekom trećem“, rekla je djevojka koja je puno puta izašla pred Kujundžića.

Borimo se za dostupno i besplatno javno zdravstvo za sve i podržavamo svaki budući protest protiv urušavanja javnog zdravstva!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: