Vlada nas „reformama“ tjera u Irsku i Njemačku

S Novom godinom na snagu je stupila i nova mirovinska reforma. Ukratko, radit ćemo duže, ali ćemo zato imati manje mirovine! S napunjenih 67 godina života u mirovinu ćemo odlaziti od 2031. godine. Za žene je uvedeno prijelazno razdoblje pa će 2027. godine moći otići u mirovinu s 65 godina, a 4 godine poslije pravo na punu starosnu mirovinu svi ćemo imati tek sa navršenih 67 godina.

S obzirom da su sve Vlade do sada mirovinski sustav dovele u katastrofalno stanje, aktualna Vlada je odlučila još više penalizirati sve koji se odluče za prijevremenu mirovinu. Za svaku godinu prijevremenog odlaska u mirovinu uvode se penali od 4,08 posto do maksimalnih 20,4 posto trajnog umanjenja mirovine za onog tko je pet godina ranije otišao u mirovinu.

Nakon što se godinama poticao odlazak u mirovinu zaposlenih u državnim službama kako bi se smanjili rashodi i prikazale uštede, sad je ta politika došla na naplatu jer je skoro identičan odnos zaposlenih i onih u mirovini. Sada je plan što dulje radnike zadržati na poslu, no ovakvim reformama samo će se povećati broj radnika koji će otići u Njemačku ili Irsku pa smo stalno u začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Kako bi „pomogla“ umirovljenicima, Vlada je sada omogućila da svi u mirovini mogu biti i zaposleni na četiri sata dnevno tako da za preživljavanje doslovno morate raditi do groba. Ovakvim politikama sigurno se neće riješiti katastrofalna situacija. Nikakva reforma neće učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život. Sustav se mora mijenjati, a to nitko neće učiniti umjesto nas samih.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: