Rosa i Karl: 100 godina

Ove godine obilježava se 100. obljetnica njemačke revolucije i brutalnog ubojstva dvoje najznačajnijih njemačkih komunista s početka 20. stoljeća – Rose Luxemburg i Karla Liebknechta. Po narudžbi lidera njemačkih socijaldemokrata, Friedricha Eberta, paravojne grupe protofašista (Freikorps) su nakon poraza tzv. Spartakističkog ustanka 15. siječnja 1919. upali u jedan berlinski stan.

Tamo su pronašli dvoje revolucionara, Karla i Rosu, koje su zatočili bez ikakvog pravnog pokrića. Rosu su satima brutalno mučili do smrti. Tada je imala 47 godina, a njezina glavna krivnja bila je što je svoj život u potpunosti i beskompromisno posvetila radničkom pokretu. Njezino beživotno tijelo bilo je bačeno je u kanal Landwehr u berlinskoj četvrti Kreuzberg, a voda ga je izbacila na obalu mjesec dana kasnije. Liebknecht je skončao u zapadnom djelu grada, u parku Tiergarten gdje ga je paravojna grupa ubila pucnjem iz pištolja u glavu.

Rosa i Karl su bili trn u oku glavešinama njemačke socijaldemokracije, stranke koja je prvo podržavala imperijalistički rat njemačkog cara, a onda i služila njemačkim kapitalistima u poslijeratnom periodu. Ovo dvoje poznatih i popularnih radničkih organizatora bili su među prvima koji su se usprotivili izdaji socijaldemokracije.

Osnovali su Spartakov savez (nazvan po poznatom vođi pobune robova u Starom Rimu) koji je vodio kampanju protiv rata i za radničku vlasti. Iz Saveza je kasnije nastala Komunistička partija Njemačke koja je povela ustanak u siječnju 1919. Ustanak je suradnjom socijaldemokrata i ekstremne desnice ugašen, a Rosa i Karl postali su jedni od poznatijih mučenika revolucionarnog pokreta. U njihovu se čast svake godine organizira veliki marš u Berlinu.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: