Tri heroine

Leyla Güven je politička zatvorenica u Turskoj koja štrajka glađu već gotovo tri mjeseca. Posljednjih dana, sve su snažniji zahtjevi da se spasi njezin život, jer vrijeme za to spašavanje brzo istječe. Ova borkinja za prava Kurda i demokraciju dobar je dio života provela po turskim zatvorima. Ali ona je istodobno i parlamentarna zastupnica i jedna od najpopularnijih opozicijskih političarki u zemlji.

Aktualni štrajk započela je zbog brutalnog kršenja osnovnih prava koje provodi turski diktator Erdogan, onaj isti kojem se Kolinda Grabar Kitarović voli ulizivati Leyla traži da turski režim prekine izolaciju koju je nametnuo političkim zatvorenicima, uključujući i kurdskog lidera Abdullaha Öcalana.

Snažnu potporu dale su joj druge dvije heroine, doživotne borkinje za pravdu koje su i same iskusile dugogodišnje političko zatvoreništvo. Angela Davis američka je crnačka aktivistica koja se od ranog djetinjstva suočavala s progonima i rasizmom države. Sve to potaknulo ju je da se u mladosti učlani u Komunističku partiju. Zbog svoje kritike rasizma i podrške socijalizmu je 1969. otpuštena s profesorske pozicije na fakultetu, a malo kasnije i uhićena. Ali nakon žestoke kampanje, montirano suđenje protiv nje je propalo.

Pismo potpore Leyli Güven poslala je i njezina palestinska imenjakinja Lejla Haled. Poput ostatka njezinog naroda, i ona je u ranom djetinjstvu ostala bez svog rodnog sela i domovine te je protjerana s teritorija koji će uskoro postati Država Izrael. Sve to potaknulo ju je da se učlani u Narodnu frontu za oslobođenje Palestine. Danas se za prava Palestinaca i drugih potlačenih naroda bori vodeći kampanje diljem svijeta u čemu ju redovito nastoje spriječiti desničarske vlade, uključujući i onu Izraela.

Ove tri žene različitih generacija povezuje jedna borba za bolji i pravedniji svijet. Ali i isti neprijatelji: oni koji takvu borbu nastoje ugušiti represijom i zatvorima.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: