Sloboda Luli!

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva već je godinu dana u zatvoru, a još je uvijek najpopularniji političar u zemlji. U gotovo svim medijima pročitat ćete da je osuđen zbog korupcije, iako čak ni to nije točno. On je osuđen da nije zaustavio korupciju drugih političara, jer mu nikada nije moglo biti prišiveno da je bilo što uzeo za sebe. Drugi političari, čiju korupciju navodno nije spriječio, uglavnom nisu zatvoreni.

Osim toga, proces protiv njega pun je nepravilnosti. Van svih pravila i uobičajenih procedura strpan je u zatvor baš uoči predsjedničkih izbora na kojima bi prema anketama sigurno pobijedio. Sudac koji je orkestrirao cijeli proces sada je ministar pravosuđa u vladi fašista Jaira Bolsonara. Dovođenje na vlast Bolsonara bilo je „tihi puč“ koji su zajedno izvele lokalna oligarhija i američke službe nizom spletki koje uključuju i osudu Lule i praktički kriminalizaciju njegove Radničke stranke.

Bivši predsjednik danas boravi u nehumanim zatvorskim uvjetima, a čak je i UN potvrdio da mu se krše osnovna prava. Njegovo zatvaranje posljedica je činjenice da je uspješno smanjio siromaštvo i pokrenuo niz socijalnih programa koji su pomogli najsiromašnijima, u pravilu crncima, u ovoj zemlji koja spada među najnejednakije u svijetu. Bez obzira na sva njegova politička ograničenja i rezerve, Lulino zatvaranje je pokušaj likvidacije ljevice i socijalnih pokreta i zato predstavlja udar na sve koji žele pravedniji svijet.

To je razlog zašto ovih dana demokrati i socijalisti diljem svijeta traže njegovo oslobađanje.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: