Kratko predstavljanje NOVOG LEVOG POKRETA za KOMUNISTIČKO OSLOBOĐENJE

Novi Levi Pokret za Komunističko Oslobođenje (na dalje NLP) je organizacija antikapitalista, revolucionara i levih komunista u Grčkoj.

NLP je osnovana u januaru 1990. od strane nekoliko starih članova Komunističke Partije Grčke (uključujući 8 članova Centralnog Komiteta) i Komunističke Omladine Grčke (uključujući većinu njihovog Centralnog Veća). Motiv ove secesije je bila odluka o koalicionoj vladi između neoliberala, buržoaske partije Nova demokartija i Komunističke Partije. Kako bilo, pravi razlog ove odluke i kreiranja nove komunističke organizacije je znatno dublji, na političkom i ideološkom nivou, zasnovan na potrebi za novom revolucionarno-komunističkom levicom u Grčkoj. Za ovakav poduhvat, sukob na ideološkom, političkom i strukturnom nivou sa tradicionalnim komunističkim poduhvatom je bio neophodan, kako je potonji doveo do dezintegracije i poraza. Među omladinom, politička organizacija je oformljena, i nazvana „Omladinsko Komunističko Oslobođenje“ – NKA (www.nka.gr).

NLP organizuje avangardne AKTIVISTE iz radničkog i omladinskog pokreta. NLP ima avangardnu političku akciju pre svega u radničkim sindikatima i pokretu radničke klase, ali i u studentskom pokretu. NLP, od samog nastanka, ima čistu i učvršćenu političku poziciju protiv imperijalizma i rata, i aktivan je član anti-imperijalističkog pokreta, istovremeno stajući internacionalno uz potlačene ljude širom sveta. Takođe učestvuje i u gradskim akcijama kao i u udruženjima za zaštitu životne sredine.

Danas, 27 godina od osnivanja, sakupljamo nove generacije aktivista. Naše akcije i iskustva su odabrani u skladu sa potrebama organizacije da napreduje i napravi nove korake u borbi protiv kapitalizma, da vodi ka uspostavljanju komunizma. Mi u NLP verujemo da danas postoji potreba za obnovu komunističko oslobodilačke strategije, zasnovane na revolucionarnom marksizmu, uzimajući u obzir herojske, ali i tragične momente, pobede i poraze revolucionarnog pokreta. Mi pokušavamo da priđemo glavnim teorijskim i političkim problemima današnjice, da skiciramo modernu revolucionarnu strategiju i taktike zasnovane na militantnom Marksizmu, Lenjinovim analizama, iskustvima proleterskih revolucija i pokreta sve do danas. Od prve NLP-ove deklaracije pa do sad, mi srdačno podržavamo da je jedini način da se društvo oslobodi od kapitalističkih okova i ljudske eksploatacije preko revolucije za novi svet, socijalističko-komunistički svet. 

  • NLP objavljuje nedeljnik „PRIN“ („Pre“ – http://www.prin.gr)  dok NKA objavljuje kvartalno glasilo za omladinu koje se zove „ANAIRESEIS“ („Opovrgavanje“).
  • NLP učestvuje u „Antikapitalističkom levičarskom ujedinjenju za prevrat“- ANTARSYA („Pobuna“ na grčkom – www.antarsya.org ), front antikapitalističkih, revolucionarnih, komunističko-levičarskih i radikalno ekoloških. Ovaj novi front je kreairan 2009, nakon decembarske pobune u Grčkoj 2008, za vreme kapitalističke krize. Ukupno 8 organizacija grčke antikapitalističke levice i hiljade nezavisnih aktivista čini ANTARSYA-u.

„Osnovna organizacija“ koju stvaramo na radnim i proizvodnim mestima, kao i na lokalnim i regionalnim nivoima NLP održava redovne konferencije. Na svojim kongresima biraju političke komitete, koji su vodeća tela. NLP održava tematske konferencije kao i regionalne. Finansira se kroz svoje političke aktivnosti zasnovane isključivo na mesečnoj članarini članova i simpatizera. Ne primamo niti bismo prihvatili finansiranje od strane poslovnih ljudi, države niti raznih evropskih programa. NKA ima organizaciju u svim većim grčkim gradovima. Ima „osnovnu organizaciju“ u okviru svih univerziteta, škola i među zaposlenom i nezaposlenom omladinom. Ona održava svoje konferencije i kongrese na kojima bira vodeće telo, centralni savet. NKA je strukturno nezavisna od NLP-a, iako obe organizacije sačinjavaju jednu istu političku misao i akciju. Članovi NKA koji žele mogu postati i članovi NLA. Njihovi članovi učestvuju na NLA konferencijama.

www.nka.gr

www.narnet.gr

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: