Nogomet za narod

Lider laburista i mogući budući britanski premijer Jeremy Corbyn najavljuje djelomičnu demokratizaciju najvišeg ranga otočkog nogometa. Engleski Premiership daleko je najkomercijalnija liga na svijetu, a svih dvadeset prvoligaša nalazi se u potpunom ili većinskom privatnom vlasništvu. U toku jedne sezone premjerligaški vlasnici uberu nekoliko stotina milijuna funti od prodaje prava na TV prijenose utakmica.

Corbynov naum jest novim pravilima natjerati kapitaliste koji od klubova prave korporacije da barem 5% ovog iznosa ulažu u nogometnu infrastrukturu na lokalnoj razini što bi zajednicama olakšalo bavljenje rekreativnim i amaterskim sportom kao i razvoj budućih generacija igrača i trenera. Također, najavljuje da će navijačima omogućiti veće učešće u donošenju odluka koje se tiču njihovog kluba, kao i otkup klupskih dionica.

Engleski navijači suočeni su s perverznim cijenama karata i apsolutnim, diktatorskim ovlastima privatnih vlasnika. Corbynovi prijedlozi nisu nešto neviđeno i predstavljaju malen, ali važan korak prema demokratskijem i manje odnarođenom sportu. U nižim engleskim ligama, ali i u najvišim nogometnim rangovima nekih drugih zemalja, prisutan je socios model upravljanja prema kojem su klubovi uglavnom ustrojeni kao udruženja građana, a većinsko vlasništvo imaju sami navijači/članovi koji na izborima biraju članove najvažnijih upravnih tijela.

Porto, Benfica, Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao, Osasuna ili primjerice Hajduk i Varteks u Hrvatskoj samo su neki na dugoj listi socios klubova. Njemačka, za razliku od nekih drugih stvari, u ovom pogledu zaista predstavlja europsku avangardu. Kako bi uopće imali pravo nastupa u Bundesligi, klubovi (bilo da su registrirani kao udruge građana ili javno-privatne kompanije) moraju biti u većinskom vlasništvu svojih članova. Naravno, u kapitalističkom svijetu sam socios model ne može biti apsolutni jamac potpune demokracije, ali predstavlja dragocjeno sredstvo u borbi protiv onih koji samu igru ne vole ni približno kao vlastiti džep.

Zato kao ljubitelji nogometa i komunisti pozdravljamo Corbynove recentne istupe.

 

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: