Pobuna u Ekvadoru

Već više od tjedan dana u južnoameričkoj zemlji traju prosvjedi, koji su prije par dana natjerali vladu i predsjednika da pobjegnu iz glavnog grada, zbog straha od vlastitog naroda. Zašto se ljudi bune? Tamo je na vlasti predsjednik Lenin Moreno, koji je izbore dobio kao ljevičar i uz obećanja socijalnih politika. Ali brzo nakon izbora, predsjednik je izdao i svoju politiku i svoje ime. Promijenio je pozicije za 180 stupnjeva i srušio svjetski rekord u kršenju izbornih obećanja, što nije mala stvar.

Zbog toga u zemlji ga ne podržava praktički nitko, ali nemaju ni mogućnosti da ga smijene, pogotovo zato što ga je u zaštitu uzela sila koja drma (i pljačka) svoje južne susjede – SAD. U svijetu je do nedavno Moreno bio najpoznatiji po tome što je izdao i prodao čovjeka kojem je po zakonu bio dužan pružati zaštitu, zviždača Juliana Assangea koji je razotkrio američke ratne zločine. Svi Morenovi izdajnički porezi sada dolaze na naplatu.

Njegovu vlast ruši siromašna većina, koja je u Ekvadoru ujedno i rasno obilježena. Siromasi su tamo uglavnom domorodačkog porijekla, a bogataši bijeli kao sir. Zato sada Moreno i njegovi novi saveznici iz bogataških četvrti najavljuju pucanje iz svih oružja po „tamnom ološu“ koji prijeti njihovoj vlasti. Zanimljivo, iako se u toj zemlji događa stvarna masovna pobuna protiv rasističkog i nelegitimnog režima, „slobodni svijet“ o ovome šuti.

Kada je prije nekoliko mjeseci grupica američkih plaćenika proglasila da „ruši“ vladu u Venezueli, EU i Zapad su se odmah požurili da ih priznaju kao „demokrate“. Tako je to kad „demokracijom“ zapravo nazivate pljačku tuđih zemalja u ime svog kapitala, a pravo vladavinu naroda i za narod prezirete.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: