Lula na slobodi!

 
Nakon 580 dana političkog zatvora bez pravnog opravdanja bivši predsjednik i uvjerljivo najpopularniji brazilski političar Lula da Silva pušten je na slobodu. Do puštanja je došlo nekoliko mjeseci nakon što je otkriveno da su se aktualni predsjednik i drugi desničarski političari, zajedno s najutjecajnijim sucima i tužiteljima u zemlji, urotili kako bi lažirali razloge za Lulino hapšenje. Sve to bilo je dio plana da se kandidat ljevice eliminira iz izbora.

Odmah nakon puštanja Lula se obratio tisućama podržavatelja koji kontinuirano prosvjeduju od travnja prošle godine. Nakon što je razotkrivena njihova urota, desničari su se pokušali nagoditi i ublažiti „kaznu“, ali Lula je odbio pregovarati s onima koji su zarobili pravosudni sustav da namjeste izbore i na vlast postave desničarske oligarhe. Ali njegovo puštanje vlast više nije mogla izbjeći i to najavljuje novu fazu borbe između ljevice i desnice u Brazilu.

U toj borbi, ljevica se kao i uvijek oslanja na organizirane narodne mase koje jedine mogu donijeti pravedniji sustav. Desnica se oslanja na društva ultra bogatih koji žele sačuvati svoje privilegije i pritom ne prezaju od protupravnih uhićenja i svih drugih nasilnih i antidemokratskih metoda, uz pomoć vodeće svjetske sile SAD-a. Dobra je vijest da desnici sve teže prolaze njihovi planovi, što pokazuju događaji u Čileu, Venezueli, Argentini i drugim zemljama.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: