Europa već/opet pljačka Boliviju

 
Jedva 10 dana je prošlo od kad je vojska prisilila izabranog predsjednika Eva Moralesa na ostavku. Otada je vlast preuzela čelnica jedne male desničarske stranke. Ona za tu vlast nema nikakvog legitimiteta. Čak i da bi postala prijelazna predsjednica trebala joj je barem potpora parlamenta, ali ni to nije uspjela dobiti. Uglavnom aktualnu vladu nije nikada nitko izabrao ni na jednim izborima. To je kao da Bruna Esih postane predsjednica. S tim da je naša luđakinja vjerojatno i popularnija od ove bolivijske.

I dok u Boliviji vlada grupa samopostavljenih desničarskih luđaka, narod protiv njih naravno prosvjeduje. Vojska i policija su ubili više desetaka ljudi i ranili gotovo tisuću u pokušaju da zaustave pokret za povratak demokracije. Izbora koje je neizabrana „prijelazna predsjednica“ trebala raspisati još uvijek nema i neće ih ni biti. Pučistima ne trebaju izbori jer na izborima ni nisu, a očito niti mogu osvojiti vlast.

Ništa od toga ne smeta Europi da već počne sistematsku pljačku ove zemlje. Danas je objavljeno kako je Njemačka preuzela kontrolu nad bolivijskim izvorima litija. To je trenutno jedan od najvrijednijih minerala u svijetu jer je nužan za proizvodnju baterija za električne automobile i druge stvari. Znači vlada koju je postavila vojska i koja je potpuno ilegalna bez problema rasprodaje zemlju tobože „demokratskim“ vladama.

Rasplet događaja jasno pokazuje i zašto zapadne vlade i sistemski mediji papagajski ponavljaju laži ili ignoriraju očite činjenice o bolivijskom puču: ilegalni nasilni udar je bio nužan preduvjet pljački bolivijskog blaga. Kapitalizam je stvoren na pljački i bez nje ne može postojati. Tehnologija se možda promijenila ali još uvijek živimo u svijetu besramne kolonijalne pljačke koja ne preza od žrtava.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: