Policija lažima prikriva zločine

 
Prekoračenja ovlasti i direktno kršenje domaćih, ali i međunarodnih pravnih propisa u pogledu tretmana migranata postaju svakodnevica hrvatskog MUP-a, na čelu s ministrom Božinovićem, no nedavni skandal nadmašio je i maštu najluđih kreativaca. Prema iskazima nigerijskih studenata koji su legalno boravili u Hrvatskoj i sudjelovali na međusveučilišnim igrama u Puli, a koji se sada ilegalno nalaze u BiH, hrvatska ih je policija pokupila na ulici u Zagrebu, pridružila ih grupi migranata, utrpala u kombi, odvela do granice s BiH i pod prijetnjom oružjem natjerala da nelegalnim načinom pređu granicu.

MUP je protekle dane proveo u smišljanju odgovora i jučer su izašli sa službenom izjavom gdje negiraju sve optužbe i, koristeći nepreciznosti u iskazima studenata, jasno sugeriraju da je tu bilo „mutnih“ poslova. U njihovoj interpretaciji to zvuči ovako: „policijski su se službenici, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi“.

Iako je Sveučilište u Puli potvrdilo da nije riječ o navodnom, nego stvarnom sudjelovanju u sportskom natjecanju, zanimljiv je drugi dio teze. Ovi su studenti, dakle, htjeli iskoristiti legalni ulazak u RH da bi nezakonito nastavili put dalje prema Europi. Možda je u ovom slučaju zakazao kompas dvojice studenata pa su nelegalno, bez dokumenata i prtljage, umjesto u zemlje zapadne Europe zalutali u Veliku Kladušu, gdje se sad nalaze u sabirnom centru.

Prozirne laži koje su uvreda zdravom razumu i koje proturječe jasnim dokazima i snimkama o policijskoj brutalnosti i kršenju zakona postali su standard u mandatu ministra Božinovića. No otmica stranih državljana predstavlja novo dno. Pored zahtjeva za opozivom ministra, koji se širi društvenim mrežema, naglašavamo kako ovakvo zločinačko djelovanje onih snaga koje su dužne osiguravati provođenje zakona nije eksces, nego slugansko dodvoravanje najgorim rasističkim politikama „tvrđave Europe“, usporedivo s fašističkim milicijama koje u Bugarskoj „provode red“ među migrantima.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: