Kako hinduistički supremacionizam orkestrira nasilje nad muslimanima

Zadnjih dana u sjeveroistočnom Delhiju naoružane desničarske skupine pojačano napadaju muslimansko stanovništvo i harače muslimanskim četvrtima. Ti su napadi odgovor na višemjesečne proteste protiv hinduističke desnice koja kontrolira državni aparat i provodi supremacioničku politiku.

Na zadnjim izborima pobjedu je po drugi put odnijela nacionalistička Indijska narodna partija. Njezinu bazu čine hinduistički nacionalisti, krupni industrijalci i biznismeni, a ‘nadgradnju’ spoj modernog i drevnog: hinduistički nacionalizam i ideologija slobodnog tržišta. Vlada premijera Narendre Modija je u prosincu prošle godine donijela Zakon o izmjeni državljanstva koji je otvoreno diskriminatorski prema muslimanskom stanovništvu.

Odmah po donošenju kontroverznog zakona, koji je spisateljica Arundhati Roy usporedila s nirnberškim zakonima iz 1935. koji su institucionalizirali pogrom, studenti su se digli protestirajući. Policija je prosvjednike sa sveučilišta rastjerala suzavcem i oružjem, no protesti nisu utihnuli, već su se prelili na ulice.

Zadnji val napada desničarskih grupacija počeo je 24. februara, svega par sati nakon obraćanja Kapila Mishre, jednog od istaknutih vođa Indijske narodne partije, demonstrantima. Mishra im je zaprijetio, a policiji dao trodnevni ultimatum da ih ‘počisti’ s ulica. Represivni aparat uvelike pomaže desničarskim naoružanim skupinama, internetom kruže snimke koje prikazuju kako pružaju podršku napadima i pjevaju „Jai Shri Ram“ (Slava Bogu Rami), koji je ratni poklič partije.

Partije koja u Indiji – zemlji u kojoj se govori 780 jezika (ne uključujući dijalekte!), u kojoj živi više nacija, plemena i religija nego u čitavoj Europi – provodi doktrinu Jedne nacije, Jednog jezika, Jedne religije, Jednog ustava.
Podrška potlačenima, protiv supremacionista na vlasti!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: