Kad nas Vučić proziva…

U toku vanrednog stanja koje je u Srbiji proglašeno po skraćenom postupku i bez nužne saglasnosti Skupštine čiji je rad obustavljen zbog korona virusa, predstavnici vlasti besomučnim samoreklamerstvom pokušavaju da osiguraju sebi podršku na duge staze. Na zloglasnim konferencijama za novinare koje održavaju predsednik i premijerka, građanke i građani Srbije često bivaju optuženi za „nedisciplinu“ i „neodgovornost“, prebacujući celokupnu odgovornost za širenje virusa na obične građane koji su često predmet pogrda, izliva besa i cinizma.

Zato nije loše prisetiti se nekoliko stvari koje su se događale u periodu dok je „korona“ još bila „najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“: prvi slučaj Covid-19 je, po zvaničnim podacima registrovan 6. marta, a postoje snažne indicije da ih je bilo i ranije. U tom periodu, početkom marta meseca, vlastima je još uvek bilo najvažnije pitanje izbora koji su bili predviđeni za kraj aprila meseca. Izbori su raspisani 4. marta, SNS je predala svoju izbornu listu dan pre prvog zabeleženog slučaja, ali su ostali potencijalni učesnici izbora nastavili sa svojim aktivnostima na sakupljanju potpisa sve do 13. marta kada je u Srbiji već bilo 35 potvrđenih slučajeva. Tada je Vučić izjavio da postoji mogućnost odlaganja izbora zakazanih za 26. april ali najdalje za dve-tri nedelje.

Aleksandar Vučić je 9. marta posetio valjevski „Krušik“ koji je već mesecima u centru afere u koju je umešan i otac ministra unutrašnjih poslova. Tom prilikom se obratio radnicama i radnicima te fabrike unutar fabričkog kruga i tada su pred predsednikom i njegovim mikrofonom stajali zbijeni jedan do drugoga, bez ikakvih maski i rukavica. Prvi slučaj u Valjevu je zabeležen 13. marta, iako građani tog grada nisu alarmirani dok broj potvrđenih slučajeva nije dostigao dvocifrenu vrednost. Dve nedelje nakon Vučićeve posete broj potvrđenih slučajeva u Valjevu bio je 32. Danas je to grad koji je treći po broju potvrđenih slučajeva, posle Beograda od koga je manji čak 20 puta i Niša od koga je manji otprilike pet puta.

Sada postoje spekulacije da će policijski čas trajati još tri do četiri meseca, iako su i hvaljeni kineski stručnjaci izjavili da je i prvobitni policijski čas od 20-5h bio dovoljan, prorežimski mediji povremeno postavljaju pitanje zašto isti ne traje 24 sata. Aleksandar Vučić će i nadalje prebacivati odgovornost na obične ljude koji svakim danom u sve većem broju ostaju bez posla, sa sve manje mogućnosti da ekonomski izdrže vanredno stanje.

Očito je da predstavnici vlasti u Srbiji svojom preteranom strogošću žele da maskiraju svoju ulogu u širenju virusa, kao što svakim danom postaje sve jasnije da su te njihove „mere“ koje preduzimaju po svom obimu i dometu dublje i drastičnije od situacije sa virusom, sa posledicama koje u ovom trenutku zbog pritiska ne mogu biti ni sagledane u punoj meri.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: