NAR (Grčka) i CA/CI: Svjetsku krizu nisu izazvale izbjeglice, nego kapitalizam

Rasizam i ksenofobija šire se Balkanom brže od virusa. Konzervativne, ekstremnodesne i fašističke snage uz potporu medija i lokalnih vlada stvaraju nehumanu situaciju za izbjeglice. Slike s hrvatskih/bosanskohercegovačkih/srpskih granica svjedoče o brutalnosti represivnih snaga: policija šiša izbjeglice na nulu i sprejem im crta križeve na glavama. Slične se slike mogu vidjeti i na grčkoj granici s Turskom, na obalama rijeke Evros/Marica i grčkih otoka: tamo pak izbjeglice prskaju insekticidom, sve pod budnim okom policije. Te slike poručuju da izbjeglice nisu ljudska bića, već štetočine koja treba iskorijeniti.

I za vrijeme pandemijske krize upravo se izbjeglice optužuje za širenje virusa, iako se vrlo dobro zna da su epidemiju proširili bogati turisti i biznismeni. Istodobno izbjeglice žive u ekstremno nezdravim uvjetima, u kampovima u kojima je nemoguće “ostati doma” i održavati “socijalnu distancu”. Balkanski koridor za njih je postao zona smrti i mržnje.

Rasizam, nacionalizam i ekstremna desnica bujaju na podlozi financijske krize, dok politički sistemi pojedinih zemalja postaju sve reakcionarniji. Balkanski su narodi, jednako kao i izbjeglice, iskusili na vlastitoj koži sve katastrofe koje kapitalizam čovječanstvu nanosi. Oni su žrtve ratova i intervencija koje su organizirale imperijalističke sile kako bi nametnule svoju dominaciju. Nisu izbjeglice donijele masovnu nezaposlenost i siromaštvo narodu u Grčkoj, Hrvatskoj ili Srbiji. To su učinili oligarsi i njihove političke sluge. Diljem Balkana oni pljačkaju svoje vlastite građane, akumuliraju bogatstvo eksploatirajući radnike. Izbjeglice i balkanski narodi su zajedno žrtve financijske krize koju su prouzročili kolosalni multinacionalni monopoli i imperijalističke države.

Granice Grčke i Hrvatske/Bosne i Hercegovine/Srbije su ujedno i granice ‘tvrđave Europe’. Pandemijska kriza je potvrdila da EU nije nikakvo sigurno utočište stabilnosti i prosperiteta. EU nije bila sposobna ni za jednu jedinu intervenciju niti je bila sposobna zauzeti stav, a podbacila je u potpunosti i po pitanju „solidarnosti“ i podrške svojim državama članicama. Kao odgovor na krizu EU, vladajuće klase u pojedinim državama pojačavaju anti-radničku ofanzivu: intenziviranjem nejednakosti i prelaskom na militarizaciju i rat. U isto vrijeme osnažuju rasističke kampanje i izgradnju ‘tvrđave Europe’ protiv izbjeglica, tako utabavajući put ekstremnoj desnici i fašistima. Dok se njihova vlastita kriza pridubljuje, buržujski politički sistemi malo po malo prihvaćaju agendu ekstremne desnice, legitimiraju je i ohrabruju. Desnica nastoji iskoristiti posvemašnju političku, ekonomsku i moralnu krizu kapitalizma. Ona potpiruje građanski rat među siromašnima, govori o “našim radnicima”, kako bi što uspješnije vodila rat protiv svih radnika. Ona govori o “Našoj naciji” dok priprema klanje naroda.

Ta organizirana ksenofobija bijes potlačenih usmjerava protiv izbjeglica i tako prikriva prave zločince: imperijalističke sile, lokalne oligarhije i politički sistem koji im služi. Izbjeglice i narodi Balkana žrtve su vladajućeg kapitalističkog sistema koji organizira klasni rat bogatih protiv siromašnih.

Suočeni s epidemijom ksenofobije i rasizma objavljujemo: izbjeglice nisu naši neprijatelji. Mi nismo protiv slabih i siromašnih na svijetu! Narodi Balkana znaju što znači rat i imigracija. Naši su neprijatelji imperijalizam, kapitalistički oligarsi u našim zemljama i njihove političke sluge. Naši su neprijatelji fašisti i rasisti.

Borimo se i uvijek ćemo se boriti protiv sistema koji tlači ljude i uništava njihove živote, za solidarnost naroda protiv zajedničkih neprijatelja, za novo društvo jednakosti i čovječnosti.

Nova lijeva struja (NAR), Grčka
Crvena akcija/Crvena inicijativa, Hrvatska i Srbija

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: