kolektiv ISKRA: „Dosta je mržnje“

Globalni val prosvjeda koji je pokrenuo pokret #blacklivesmatter nakon brutalnog ubojstva Floyda Georgea u Minneapolisu, jučer je stigao i do Zagreba. Pridružili smo se prosvjedu jer je naša dužnost da ustanemo u znak solidarnosti sa svim potlačenima diljem svijeta, pri čemu ne smijemo zaboraviti da rasizam nije problem koji postoji negdje daleko, već je njime duboko prožeto i naše društvo. Do koje mjere je taj problem neosviješten najbolje je potvrdila izjava ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da u Hrvatskoj nema razloga za prosvjede protiv rasizma.

Ministru očito nije poznato da u Hrvatskoj živi romska zajednica koja je gotovo u potpunosti isključena iz društva i koju se sustavno kriminalizira na temelju etničko-rasnih kriterija. Nije mu poznato ni to da hrvatska policija već godinama na granici lomi kosti golorukim izbjeglicama i migrantima koji predstavljaju navodnu opasnost samo zato što su druge vjere ili boje kože. Na kraju, zasigurno mu nije poznato ni to da mnogi naši sugrađani doživljavaju neugodnosti samo zato što ne nose dovoljno „hrvatska“ imena.

Mržnja i netolerancija ne postoje samo s one strane oceana, već su dio i naše svakodnevice. Krajnje je vrijeme da im se odupremo.

kolektiv ISKRA

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: