NAR: Katastrofalni požari posljedica su bankrotirane antinarodne politike grčke vlade i interesa koje takva politika podupire

Prenosimo proglas drugarske organizacije Nova lijeva struja – NAR:

Požari katastrofalnih razmjera koji su prošli tjedan poharali Grčku još su jedan u nizu zločina konzervativne vlade Kirjakosa Micotakisa. Toplinski val jest posljedica globalnog zatopljenja, ali njega pogone destruktivni prioriteti i ciljevi ekonomskog sistema u kojem živimo. Grčka je vlada lojalni sluga upravo tom sistemu. Mjere štednje koje provodi (privatizacija, budžetski rezovi u javnom sektoru – zdravstvu, obrazovanju i ostalim servisima) zahvatile su i vatrogasne službe te općenito javne službe za zaštitu prirode.

Kako to izgleda u nekoliko brojki?

Ovogodišnji budžet za vatrogasne brigade iznosi svega 1,7 milijuna eura (od 17 milijuna potrebnih za njihovo funkcioniranje), dok je istovremeno vlada potrošila 5 milijardi eura za nabavku vojnih aviona. Dakle, vlada otvoreno daje prednost borbenim avionima i fregatama pred zračnom protupožarnom opremom i plovilima. U zemlji u kojoj svako ljeto izgore stotine tisuća jutara zemlje ima svega 16.500 vatrogasaca, a od toga je njih 1.700 izvan dohvata u ovakvim situacijama jer štite privatne aerodrome. Prosječna dob vatrogasca je preko 40 godina, a vlada uporno odbija za stalno zaposliti sezonske vatrogasce. I oprema je slaba, a većina vozila stara i neodgovarajuća: od njih 3.300 svega je 1.950 vodonosnih, 40% njih je staro preko 20 godina, 30% između 10 i 20 godina.

I to nije sve. Atika kao regija je „magnet za investicije“. “Problem” je što je veći dio zemlje bio pošumljen…

NAR se oštro suprotstavlja ovakvoj razornoj politici Micotakisove vlade. Ta vlada ne mari za živote i zdravlje naroda, a njezini su zakoni zapaljiva tvar koja uništava šume kako bi ih izručila „investitorima“. Ta vlada mora pasti zajedno s destruktivnim sistemom koji podržava!

NAR predlaže program radikalnog pošumljavanja.

Čitav proglas možete pročitati ovdje:

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: