UVOD U PROLETERSKE REVOLUCIJE

Devedestih godina XX veka buržoaska propaganda proklamovala je kraj komunizma, poistovećujući sudbinu revolucionarnog pokreta sa sudbinom režima tzv. realnog socijalizma. Ali, za nešto više od jednog veka, od kada je proletarijat počeo politički i revolucionarno da se organizuje, isto to je proglašavano bar deset puta. Ispada da komunizam neprestano umire, ali da njegov bauk neprestano kruži, ne samo Evropom. U klasnom društvu se neprestano vodi klasna borba, dolazi do plima i oseka revolucionarnih pokreta i ideja, u zavisnosti od razvoja odnosa klasnih i političkih snaga.

Ovi tekstovi nam daju osnovni uvid u neke od najslavnijih pobeda (Oktobar, Kina, Vijetnam, Kuba, NOB), ali i najgorčih poraza revolucionarnih snaga (Pariska komuna, Nemačka, Mađarska i Španija). Uzroci pobeda i poraza su za svaku od ovih revolucija različiti, u tekstovima su oni i analizirani na naučni, marksistički način. Istim metodama treba posmatrati i kasnije sudbine tih revolucija i zemalja. Naravno, nemoguće je da se na ovako malom prostoru iznesu sve pojedinosti događaja koje obrađuje, ali se daje uvid u složenost društvenih odnosa u revolucionarnim vremenima.

Odnosi koji su postojali u zemljama u kojima su se događale revolucionarne promene sada ne postoje. Ali, ni odnosi koji su postojali u vreme revolucionarnih promena u tim zemljama nisu bili isti – u nekim zemljama je kapitalizam bio razvijen, a u nekima je tek počeo da se razvija. Pravi revolucionari su, pravilnim korišćenjem metoda marksizma-lenjinizma, mogli da pronađu izlaz iz svake situacije. Pravilno korišćenje znači konkretan pristup konkretnom problemu u konkretnoj situaciji. Šematski pristup i ponavljanje tuđih iskustava koja su nastajala u nekim drugim okolnostima su uvek vodili porazu revolucionarnih snaga i slabljenju pokreta. To znači da nikada neće moći da se ponove događaji iz Kine, Vijetnama ili velikog Oktobra. Ali, izvlačenjem pravilnih pouka iz Kine, Vijetnama ili Rusije npr, može se dobiti saznanje kako jačati pokret i dovesti proletarijat do pobede.
Svi veliki revolucionari su se koristili iskustvima prošlih pobeda i poraza u revolucionarnom pokretu. U burnim istorijskim događajima je i pobeda i poraza bilo mnogo i više ih nije moguće staviti u jednu knjigu, već bi za to bila potrebna čitava biblioteka. Ta biblioteka je već povelika i svakodnevno joj se dodaju novi sadržaji. Ovi tekstovi su jedan od ključeva za pronalaženje te velike biblioteke.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: