Lapovo i Rača: radikalizacije štrajka i sukobi s policijom

Radnička blokada u LapovuKada je prošlog meseca iz Ministarstva rada najavljivano da će se formirati krizni štabovi za sprečavanje radikalizacije štrajkova, uz nagoveštavanje da će to ministarstvo nastojati da posreduje u rešavanju problema, već je bilo jasno da će država prema iole radikalnijim štrajkovima i protestima spremno reagovati upotrebom policijskog nasilja.

Policija je danas sprečila radnike privatizovanog Građevinsko-industrijskog kombinata „1.maj“ iz Lapova da blokiraju pružni prelaz u tom mestu i autoput Beograd-Niš, a u sukobu do kog jetom prilikom dogodio ima nekoliko povređenih radnika.

Radnicima tog preduzeća, koji već dva meseca štrajkuju zbog neisplaćenih sedam zarada, pridružili su se i njihove kolege iz privatizovane firme „Zastava elektro“ iz Rače, koji takođe protestuju zbog neisplaćenih zarada.

Radnici su pokušali da blokiraju pružni i putni prelaz na koridoru 10, ali ih je u tome sprečila policija. Kako nisu uspeli da blokiraju autoput, radnici su nešto iza podneva na dva sata blokirali železnički stanicu u Lapovu.

Predsednik štrajkačkog odbora je najavio još blokada puta Niš-Beograd, kod Lapova. Prema njegovim rečima, vlasnik „1.maja“ ignorisao je zahteve radnika, a prilikom jednog pokušaja da u tom sporu posreduju predstavnici Ministarstva rada, on je kazao da nema para.

Stoga se dalje radikalizacije štrajka nameću kao jedino stvarno efikasno rešenje za situaciju koju u nedogled proizvodi koalicija državnog aparata i novopečenih vlasnika.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: