Antiimperijalistička akcija: protest protiv posete Džozefa Bajdena Beogradu

Antiimperijalistička akcijaU Beogradu je 20. maja održana kratka akcija revolucionarne i antiimperijalističke levice povodom posete potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džozefa Bajdena srpskim zvaničnicima, koja je upriličena u okviru njegove balkanske turneje.

Tom prilikom, u znak simbolične osude Bajdenovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i na Kosovo, i imperijalističke politike rata i ugnjetavanja koju Sjedinjene Američke Države vode protiv naroda širom sveta, spaljena je američka zastava i izrečeni sledeći stavovi:

Protest protiv posete Džozefa Bajdena Beogradu

U organizaciji srpskih vlastodržaca danas u Beogradu boravi potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden. Kao jedan od najbitnijih lakeja krupnog kapitala, Bajden predstavlja pravo lice krvoločne sprege politike i biznisa koja održava globalni poredak eksploatacije i rata.

Uprkos tome što su dobili izbore stvarajući u američkoj javnosti sliku da im je politika drugačija od ratne politike Džordža Buša, sada je svima jasno da Barak Obama i njegova administracija nastavljaju zločinačku praksu svojih prethodnika. Ne samo da je to očigledno na osnovu stotina hiljada ubijenih, osakaćenih i raseljenih u Iraku, Avganistanu, Pakistanu, itd, već to na svojoj koži osećaju milijarde eksploatisanih i diskriminisanih širom sveta, pa i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajden je došao u Srbiju da bi se uverio da srpski kolaboracionistički režim, koji nacionalističkom retorikom glumi prkosnu i nezavisnu politiku, ispunjava zahteve evro-atlantskih gazda, i da za sada nema potrebe za novim korektivnim merama poput onih iz 1999. godine.

Zbog svega toga, revolucionarni levičari antiimperijalisti će, bez obzira na blokade i zabrane, javno iskazati gnušanje nad Bajdenom i drugim simbolima američkog imperijalizma.

*  *  *

Zbog paljenja zastave Sjedinjenih Američkih Država, učesnik protesta anarhista Ratibor Trivunac uhapšen je i odmah osuđen na deset dana zatvora. Ovakva hapšenja i progoni, međutim, neće moći da zaustave borbu narodnih masa protiv globalnog poretka tlačenja i dominacije, kao ni snagu internacionalne antiimperijalističke solidarnosti. U tom smislu, vredi ponoviti upozorenje koje je svojevremeno izneo Mao Cedung: „Ako kapitalističke klike SAD budu nastavile da uporno vode politiku agresije i rata, sigurno će doći dan kada će ih narodi čitavog sveta izvesti na vešala. Ista sudbina zadesiće i pomagače Sjedinjenih Američkih Država“.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: