Solidarnost u štrajku među niškim radnicima i radnicama

Štrajk u NišuRadnici i radnice „Građevinara“, „Niteksa“ i MIN „Lokomotive“, preduzeća iz građevinske, tekstilne i metalske industrije Niša u kojima je zaposleno ukupno 1.750 ljudi, a koja su već mesecima u štrajku, organizuju zajedničke proteste u centru grada, koju traju već tri sedmice.

Nezadovoljni radnici i radnice sva tri preduzeća zahtevaju poništenje privatizacija, kao i povezivanje radnog staža i isplate zaostalih zarada, od kojih one u „Građevinaru“ kasne duže od 14 meseci. Oko 700 radnica i radnika „Niteksa“ štrajkuje sa prekidima od novembra 2008. godine, a radnici i radnice MIN „Lokomotive“ protestuju i štrajkuju unutar i izvan fabrike od februara ove godine. Zaposleni u Građevinaru, njih oko 620, stupilo je u štrajk aprila ove godine, dok je početkom jula 12 radnika sedam dana štrajkovalo glađu u upravnoj zgradi nad kojom je preuzelo kontrolu. Iz „Elektronske industrije“, čiji radnici u krugu preduzeća takođe protestuju zbog neisplaćenih zarada i nepovezanog radnog staža, čuju se najave mogućnosti pridruživanja zajedničkim protestima.

„Niteks“ i „Građevinar“ kupila je kompanija „Irva investicije“ beogradskog biznismena i bankara Đorđija Nicovića. „Niteks“ je prodat Nicovićevoj kompaniji novembra 2006. za oko 13 miliona evra, a „Građevinar“ juna prošle godine za 150.000 evra. Vlasnik MIN „Lokomotive“ još uvek je rumunska firma IRS. „Irva investicije“ nisu ispunile dogovorenu dinamiku isplatu zaostalih plata, a i proizvodnja se ne pokreće. „Niteks“ je kupljen zbog lokacije, a ne da bi se razvila tekstilna industrija – tvrde u štrajkačkom odboru.

Solidarnost protiv privatizacije, kao i protiv sistematske destrukcije životnog standarda niških radnika i radnica najavljuje sve intenzivnije povezivanje u širem otporu radničke klase u Srbiji. Borba protiv bede i eksploatacije putem masovnih akcija razvija demokratske, solidarne i drugarske odnose među ljudima koji se ne mire s tim da su žrtvovani radi interesa šačice profitera. A širenje takvih odnosa u što više različitih sredina, širenje radničke solidarnosti, predstavlja uslov za prevazilaženje trenutnog beznađa i ostvarivanje mogućnosti da organizovano radništvo postane snaga sposobna da se izbori za svoja prava.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: