Najava zaoštravanja klasne borbe u Kini

Tonghua: protest radnika čeličaneRadnici čeličane „Đanlong Stil holding kompani“ pretukli su na smrt generalnog direktora te firme Čena Guonđuna kada su saznali da je prošle godine primio platu od oko tri miliona juana (300.000 evra), dok penzionisani radnici primaju oko 200 juana mesečno.

Oko 30.000 ogorčenih radnika kineskih čeličana sukobilo se u pokrajini Đilin sa policijom, protestujući zbog ugovora prema kojem će „Đanlong Stil holding kompani“ kupiti veći deo državne kompanije „Tonghua ajron“, a u protestima je povređeno najmanje 100 ljudi, saopštila je jedna  kineska organizacija za zaštitu ljudskih prava. Prema izveštajima, tokom protesta je blokiran autoput, a uništena su najmanje tri policijska vozila.

Velike razlike u platama i visoka stopa nezaposlenosti razlog su za sve veće socijalno nezadovoljstvo u Kini. Sve veće suprotnosti između kineske partijsko-državne birokratije i kapitalista s jedne strane, i radničke klase s druge, već godinama se odražavaju u veoma masovnim i snažnim manifestacijama klasne borbe, koje je nemoguće sakriti merama policijske represije ili ulaganjem u  prestižne spektakle, poput Olimpijskih igara.

Mogućnost pojave organizovanijih oblika klasne borbe u Kini, naročito u kontekstu skorijih iskustava oružane borbe revolucionarnih organizacija u Nepalu i Indiji, predstavlja perspektivu ogromnog jačanja velikog svetskog žarišta  suprotstavljanja kapitalizmu.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: