Radnički protest protiv privatizacije

Radnički protest protiv privatizacijeOko 200 radnika i radnica „Zastave elektro“ iz Rače protestovalo je 11. i 12. avgusta 2009. godine ispred Agencije za privatizaciju Srbije u Beogradu, zahtevajući poništenje ugovora o prodaji tog preduzeća. Na protestu su im se pridružili i radnici „Ikarbusa“ iz Zemuna i „Beka“ i „Šinvoza“ iz Zrenjanina.

Ovde se nalazi video prilog sa radničkog protesta ispred Agencije za privatizaciju od 11. avgusta, sa zabeleženim dešavanjima na protestu. U njemu su prikazani i stavovi radnika i radnica „Zastave elektro“ i „Ikarbusa“ vezani za očekivanja od privatizacije, razloge za štrajk, javne proteste i blokade, kao i mišljenja o najboljim metodama borbe za radnička prava.

Pozadina ovog protesta vezana je za uobičajene probleme pljačkaške privatizacije u Srbiji. Konzorcijum na čijem je čelu Ranko Dejanović, suprug predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, kupio je „Zastava elektro“ za 27,7 miliona dinara i do sada nije ništa investirao u to preduzeće. Vlasnici radnicima duguju plate od februara ove godine, doprinose od maja 2008. godine i dnevnice radnicima koji su radili u inostranstvu. Račun preduzeća je u blokadi zbog dugovanja 170 miliona dinara od čega su 50 miliona dinara dugovi za neizmirene poreske obaveze. Radnici i radnice štrajkuju već šest meseci, uz akcije blokade železnice i autoputa Beograd-Niš kod Lapova, ali do protesta u Beogradu se niko iz Ministarstva ekonomije nije im se obratio niti obećao reviziju kupoprodajnog ugovora.

Radnici „Ikarbusa“ u štrajku su od početka jula 2009. godine. Ruska kompanija „Avtodetal-servis“ kupila je oktobra 2008. državni paket akcija „Ikarbusa“. Prema ugovoru o privatizaciji, novi vlasnik se obavezao da u fabriku investira oko 1,4 miliona evra, do čega nije došlo. Plate koje su pre privatizacije bile redovno ispaćivane, smanjene su za 30%, da bi radnicima od Nove godine bila isplaćena samo dva minimalca. Februarsku platu primili su 25. maja. Od 16. jula blokirani su i bankovni računi „Ikarbusa“, zbog potraživanja koja premašuju 7 miliona evra.

Prema podacima zvaničnih sindikata, u Srbiji trenutno štrajkuje oko 33000 radnika i radnica, koji rade ili su radili u 29 preduzeća. Najviše štrajkačkih zahteva tiče se neisplaćenih zarada, a slede zahtevi za isplatu otpremnina, zatim za uplaćivanje doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i za otklanjanje drugih povreda kolektivnih ugovora ili ugovora o privatizaciji preduzeća. Štrajkovi su postali sve češći, a radnici su u svojim zahtevima sve odlučniji i radikalniji.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: