Kragujevac: nasilje u službi krupnijeg kapitala

Privatni batinaši u "22. decembru", KragujevacPrivatno obezbeđenje bivšeg „22. decembra“ iz Kragujevca, nasilno je izbacilo iz fabričkog kruga nekadašnje radnice i radnike, sada manjinske akcionare te konfekcije, koji su poslednjih pet meseci držali tu firmu pod blokadom. U incidentu juče popodne, povređeno je troje radnika i nekoliko pripadnika obezbeđenja.

Tim povodom, ovde prenosimo današnje saopštenje za javnost radikalno levičarske grupe Narodni front iz Kragujevca, kao i izveštaj sa lica mesta njegovih aktivista.

* * *

POVODOM DOGAĐAJA U KRAGUJEVAČKOJ FABRICI „22. DECEMBAR“

Kako izgleda kapitalističko pravo na „neprikosnovenost privatne svojine“ moglo se videti u popodnevnim satima 23. avgusta 2009. godine, kada je privatno obezbeđenje, koristeći metalne šipke i suzavac, isteralo manjinske akcionare iz kruga fabrike „22. decembar“ u Kragujevcu. Manjinski akcionari su od 13. aprila držali fabriku u blokadi zahtevajući podelu fabrike na dva akcionarske društva, smatrajući da novi vlasnik uništava fabriku koju su ti isti manjinski akcionari, dok su bili radnici, podigli. Sve to je, ispostavlja se, nevažno kada je u pitanju interes većeg kapitaliste. On, ako može da plati, ima mogućnost da unajmi snagatore koji će prostom silom da fizički zauzmu šta im se naredi. Upravo to se događa, a ovo je jedan od primera šta kapitalizam zapravo jeste – pravo onih koji imaju da tlače one koji nemaju, ili imaju manje.

Narodni front apeluje na radnike da razbiju iluzije da će biti zaštićeni pravnim poretkom, jer je pravo volja vladajuće klase pretočena u zakon. Samo kao organizovani radnici mogu zaštititi svoje pravo na rad, a ne kao sitni kapitalisti u sukobu sa krupnijim kapitalistom, jer je kapitalistički sistem ustrojen tako da štiti krupnije kapitaliste. Jedini način da se zaštite prava radnih ljudi jeste izgradnja jednog humanijeg društva koje će prevazići kapitalističko divljaštvo i nasilje koje se u ovakvom sistemu naziva „pravom na zaštitu privatne svojine“.

ZA SVET BEZ KAPITALISTIČKOG NASILJA!
ZA PRAVO NA RAD!
ZA DRUŠTVO RAVNOPRAVNIH!
ZA SOCIJALIZAM!

* * *

IZVEŠTAJ SA LICA MESTA:

Članovi revolucionarne levičarkse organizacije Narodni front su danas, 24. avgusta, stupili u kontakt sa radnicima i radnicama kragujevačke fabrike „22. decembar“.

Radnici „22. decembra“, pretučeni su naveče 23. avgusta, od strane 50 batinaša koji su privatno obezbeđenje vlasnika firme. Ovo „privatno obezbeđenje“ zapravo su bili neonacisti, pripadnici navijačke grupe „Crveni đavoli“ obučeni u majce obezbeđenja. Boraveći tamo videli smo: unesrećene radnike, pretučene, obespravljene, gladne i žedne dok su sedeli ispred svoje fabrike. U pitanju su pretežno žene. Radnice su blokirale put koji prolazi pored fabrike „22. decembar“. Propušteno je samo jedno vozilo hitne pomoći. Na kapiji fabrike stoji kordon od 30 policajaca, dok u parku, 200 metara niže, odmara druga grupa policajaca slične brojnosti. Kordon na kapiji ima zadatak da štiti direktora i rođenog brata vlasnika firme koji se nalaze unutra sa grupom od 50 neonacista, svojih privatnih batinaša.

Kroz razgovor sa štrajkačima saznali smo sledeće: direktor firme je na licu mesta, pred očima gladnih radnika, koji mesecima nisu primili platu, podelio po 100 eura svakom pripadniku privatnog obezbeđenja za dobro obavljen posao. Dalje, u sukobu radnika i privatnog obezbeđenja, direktor „22. decembra“ lično je polivao suzavcem radnike koji su prethodno bili pretučeni. U trenutku napada u fabrici se nalazilo svega 4 muškarca i preko 40 žena. Neki od pretučenih radnika imaju i ozbiljnije povrede.

Radnici fabrike „22. decembar“ očekuju bezuslovnu podršku svih koji nisu plaćenici gazde i države. Radnici žele da se vrate u svoju fabriku koju su, kako naglašavaju, sami izgradili. Moral radnika, kako nam reče jedan od njih, nije na najvišem nivou, ali i dalje ima prostora za ozbiljniji kontra-napad i preuzimanje fabrike. Takođe, prema njegovom mišljenju, koje deli i većina radika u protestu, u Srbiji se ništa neće promeniti dok ne padne krv.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: