Zdravstvo i obrazovanje u Srbiji na udaru MMF i Vlade

MMF i Vlada SrbijeMeđunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Srbiji povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009. godini, izjavio je danas u Beogradu šef misije MMF za Srbiju Albert Jeger.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kazala je da neće biti potrebe za smanjenjem plata i penzija i povećanjem poreza, jer je budžet do sada „restriktivno izvršavan“.

Vlada Srbije će nastaviti razgovore o drugoj reviziji aranžmana sa MMF 20. oktobra, kada misija te finansijske institucije ponovo dođe u Beograd, kazala je ona i dodala da je do sada postignuta saglasnost o monetarnoj i fiskalnoj politici i budžetu za 2009. godinu i da još treba postići dogovor za 2010. godinu.

Planirane reforme u penzijskom sistemu, obrazovanju, zdravstvu i državnoj administraciji trebalo bi da, kako je navela ministarka, obezbede godišnje uštede u budžetu od 20 do 25 milijardi dinara.

Iza ovih izjava krije se najava da će biti velikih kresanja u oblasti zdravstva i obrazovanja, društvenim uslugama za koje svi izdvajamo a koje će nam postati sve manje dostupne, dok će, sa druge strane, biti izvedeni samo kozmetički zahvati u birokratski aparat koji služi kao rezervoar podrške vladajućim pozicijma kriminalnih političara.

Ceh krize, po ovom scenariju, opet će platiti većina koja živi od svog rada, čiji će standard biti dodatno ugrožavan smanjenjem mogućnosti lečenja i obrazovanja. Cilj „usluga“ koje društvu pružaju MMF i Vlada Srbije jeste da kapitalisti ni ne osete krizu.

Ne dozvolimo im da ostvare svoje namere! Neka kapitalisti plate krizu kapitalizma!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: