Štrajkovi i protesti mimo žutih sindikata

Bulatović tokom štrajka tekstilaca u Novom PazaruPremijer Mirko Cvetković uveren je da „Srbija neće doživeti vruću štrajkačku jesen, izliv socijalnog gneva na ulicama i dublje ekonomsko poniranje“, pa sa velikim optimizmom govori o izlasku iz sveobuhvatne krize, reformi javnog sektora i poboljšanju životnog standarda za sve. Potpuno suprotno, radnici ne očekuju takav boljitak i smatraju da premijer nije obavešten o tome da partije na vlasti nisu „dogovorile mir“ sa baš svim sindikalnim organizacijama.

„Mirko Cvetković je morao to da kaže jer se dogovorio sa Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost i Savezom samostalnih sindikata Srbije da štrajkova ne bude. Taj čovek nema pojma o tome o čemu priča. Kad noge klecaju, mora valjda da se govori tako. Jesen će u Srbiji biti veoma vruća“, kaže u izjavi za štampu Zoran Bulatović predsednik Udruženja tekstilnih radnika iz Novog Pazara.

Političke partije koje čine Vladu dale su sve od sebe da se u prethodnom periodu povežu sa sindikalnim prvacima kako bi osigurali eventualnu mirnu socijalnu jesen, ali nezadovoljstvo je prekipelo i prazna obećanja ih neće zaustaviti.

„Organizovaćemo štrajkove i proteste i mimo sindikalnih organizacija koje su sklopile dogovor sa Mlađanom Dinkićem i Mirkom Cvetkovićem. Već počinjemo da se organizujemo, prvi sastanak sindikalnih organizacija koje su uspele da se otrgnu uticaju političara zakazan je za 11. septembar u Novom Sadu. Na tom sastanku ćemo se dogovoriti za dalje akcije, a moguće je da ćemo izaći i na ulice“, rekao je Bulatović ovim povodom.

Stvaranje mreže istinski nezavisnih i borbenih sindikalnih organizacija jeste ogroman i težak zadatak, ali bez njegovog ostvarivanja radnička klasa u Srbiji neće moći da očekuje nikakve pobede u borbi za život dostojan čoveka.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: