Sloboda svim političkim zatvorenicima!

Dijeljenje letaka za oslobađanje političkih zatvorenikaU subotu 20.4. ispred zagrebačke ambasade Republike Turske, svjetskog rekordera po progonu aktivista podijeljeni su leci koji pozivaju na oslobađanje političkih zatvoreniika:

21. stoljeće trebalo je biti stoljeće kraja velikih ideoloških sukoba, razdoblje pobjede slobode i demokracije. Ali ratovi, represija i politički progon još uvijek postoje. Dapače, položaj političkih zatvorenika neprestano se pogoršava. To posebno vrijedi za razdoblje od početka „rata protiv terorizma“. Taj rat je proglašen, ali nema jasne protivnike, pa protivnik može postati bilo tko, svaka opozicija s kojom se režim ne može nositi sada može biti proglašena terorističkom.

Nigdje to nije jasnije nego u Turskoj. Iako službene statistike naravno ne postoje, pretpostavlja se da je Turska zemlja s uvjerljivo najviše političkih zatvorenika u svijetu – preko 10 000. Tu je uračunato i tisuću djece i najmanje 100 novinara. Svi su oni zatvoreni zbog protivljenja vlastima a na temelju „antiterorističkog zakona“ kojeg je donijela vojna hunta osamdesetih. Razlog zbog kojeg se turski politički zatvorenici u pravilu prešućuju je taj što je Turska saveznik SAD-a i zapadnoeuropskih zemalja. Za razliku od turskih, ruski politički zatvorenici puno su češće u medijima, ali to vrijedi samo za bogate milijunaše i tajkune s adresom u zapadnim zemljama koji su se obogatili pod zaštitom režima, ali su u nekom trenutku pali u njegovu nemilost. Nasuprot njima, većinu političkih zatvorenika u Rusiji čine antifašisti uhićeni zbog pružanja otpora neonacističkim i nacionalističkim nasilnicima koji često imaju simpatije, pa i zaštitu policije i politike. O tim političkim zatvorenicima bez novca, utjecaja i zaštite stranih sila ne želi govoriti nitko.

Letak za oslobađanje političkih zatvorenikaZemlje Europske unije nisu ništa manje aktivne u progonu aktivista. U njemačkom Nürnbergu 20.4.2012. uhićen je Deno, aktivist iz Stuttgarta koji je osuđen za pokušaj ubojstva petorice policajaca zastavom. Pravi razlog uhićenja je taj što je Deno bio aktivan u kampanji koja je razotkrila izravne veze njemačkih tajnih službi s Nacionalsocijalističkim podzemljem, terorističkom grupom ekstremne desnice koja je ubila desetero ljudi. Unatoč tome što besmislena optužba za pokušaj ubojstva zastavom nije mogla biti održana, Deno je osuđen na dvije i pol godine zatvora. Drugi njemački aktivist Tim osuđen je jer je navodno na prosvjedu megafonom pozvao prosvjednike da se kreču prema naprijed, zbog čega je došlo do probijanja policijskog kordona. Iako na sudu nije dokazano tko je što rekao na megafon, Tim je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora.

U znak prosvjeda protiv te dvije osude, u Europi se 20.4. održava europski dan akcije za oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Sloboda Denu i Timu! – Sloboda svim političkim zatvorenicima!

Crvena akcija
Alerta – Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: