Sloboda za Joela!

DSC01818-115. prosinca 2013. skupina neonacista iz Švedskog pokreta otpora (SMR) napala je na prepad mirne prosvjednike u štokholmskom kvartu Kärrtorpu koji su protestirali protiv rasizma. Inače, u tom kvartu koji se nalazi na periferiji situacija je znatno lošija od one idilične slike koja nam se o Švedskoj kao zemlji blagostanja stalno nameće. Stopa nezaposlenosti je znatno viša nego u ostatku zemlje, a u stalnom je porastu i anti-imigracijsko nasilje koje potiču različite neonacističke skupine koje djeluju uz prešutnu, a često i otvorenu, podršku sistema. Tako je poznat slučaj kada je John Ausonius ubio 11 imigranata u Stockholmu početkom 90-ih nakon čega su mu Švedski demokrati (SD), koji su jedna od predvodnica parlamentarnog anti-imigrantskog pokreta unutar EU, organizirali marš podrške. Sličan je slučaj i sa SMR koji su nasljednici Bijelog arijevskog otpora (VAM), organizacije koja je nakon vala ubojstava i napada na radničke aktiviste i imigrante zabranjena, no vodstvo i članovi su nesmetano nastavili djelovati dalje pod novim imenom. Tako su ovoga puta naoružani noževima, palicama i staklenim bocama te opremljeni štitovima napali prosvjed u kojem su sudjelovali, osim lijevih aktivista, i roditelji, starci te djeca. Razlog tako široke mobilizacije naroda leži u želji da se naciste koji su napadali aktiviste i dijelili svoju propagandu po školama makne iz vlastitog kvarta.

DSC01817-1No, i ovoga puta je mit o nacistima koji sebe doživljavaju kao najsnažnije i najnasilnije „nadljude“ razbijen. Unatoč tome što je napad bio pomno planiran drugovi iz Revolucionarne fronte i Antifašističke akcije Stockholma pokazali su se kao nepremostiva prepreka. Nakon početnog uspjeha koji su napadači imali bacajući na ljude sve što im se našlo pod rukom slijedio je protuudar u kojem su se aktivistima priključili i lokalni ljudi. Nacisti su morali pobjeći u šumu, a popularni slogan: „Bez nacista na našim ulicama!“ preinačen je u „Bez nacista u našim šumama!“. Iako je iz nepoznatih razloga na skupu bilo jako malo policije, na kraju su se u svom nastojanju da „zadrže kontrolu“ povezali s nacistima štiteći tako napadače djece i starijih. Ista ta policija je u akciji kodnog imena „Eskil“ uhitila mjesec dana ranije 13 članova Revolucionarne fronte okarakterizirajući ih kao „ekstremiste“ samo zato što su se suprotstavljali nasilju tih istih skupina.

DSC01816-1Tjedan dana kasnije, 22. prosinca, održane su na istom mjestu najveće demonstracije u novijoj povijesti Švedske protiv rasizma i nacizma u kojima je sudjelovalo preko 20 000 ljudi. Međutim, nekoliko dana nakon sukoba s nacistima policija je uhitila jednog od antifašista, iako je jedini njihov grijeh bio to što su se branili. Drug Joel se i danas nalazi u zatvoru pa se Crvena akcija odazvala internacionalnoj kampanji potpore i s članovima Partije rada napravila akciju solidarnosti za uhićenog druga.

Sloboda za Joela!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: